CSM anunță că nu poate da aviz pe legile justiției

Data publicării:
csm

Un nou scandal pe marginea Legilor Justiţiei mocneşte între magistraţi şi politicieni. După ce şi-a asumat noua formă a pachetului pentru modificarea Legilor Justiţiei, Parlamentul a cerut aviz Consiliului Superior al Magistraturii, care astăzi a răspuns că timpul pentru avizare este prea scurt.

Camera Deputaților a comunicat Consiliului Superior al Magistraturii că așteaptă până în data de 9 noiembrie avizul consultativ pe care CSM trebuie să-l dea, conform legii, asupra pachetului privind legile justiției.

CSM a răspuns cerând prelungirea acestui termen, în condițiile în care membrii consiliului au decis ieri să transmită propunerile legislative către toate instanțele și parchetele din țară și să ceară șefilor acestora să convoace adunările generale, astfel încât toți cei peste 7.000 de magistrați să fie consultați și să-și spună punctul de vedere.

Abia apoi, membrii CSM ar urma să se reunească în ședință și să voteze asupra formei finale a acestui aviz. Deși este consultativ, lipsa acestui aviz ar împiedica parcursul în legislativ al acestor proiecte.

Printre principalele modificări propuse în acest pachet asumat de parlamentarii PSD și ALDE se numără dublarea perioadei de formare profesională pentru judecători și procurori, de la trei ani la șase ani.

De asemenea, ar urma să fie înăsprite prevederile cu privire la răspunderea magistraților și să fie schimbat modul în care este reglementată Inspecția judiciară, printr-o transformare a acesteia într-o instituție care să fie independentă, dar să fie coordonată de un consiliu de integritate despre care nu se vorbește însă foarte mult în proiect. Ar urma să fie dată o lege separată prin care să se stabilească ce instituții vor face parte din acest consiliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri