CSM contrazice Inspecția Judiciară: Pe lângă Victor Ponta, și Traian Băsescu a încălcat independenţa justiției

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj

În cazul unor sancțiuni pentru Traian Băsescu, Victor Ponta și Monica Macovei, procedura spune că plenul Consiliului Superior al Magistraturii, odată ce a luat aceste decizii, CSM publică un comunicat de presă prin care se spune că acești politicieni au încălcat independenţa sistemului judiciar, mai exact, prin afirmațiile făcute au depășit limita discursului politic și vor fi mustrați. Nu există nicio răspundere penală pentru afirmațiile făcute. Astfel, cei trei politiceni vor fi certați pentru că nu s-au oprit la a face doar declarații publice ci au încălcat independenţa justiției.

Două dintre rapoartele Inspecției Judiciare arătau că Victor Ponta și Monica Macovei au încălcat independenţa justiției.

Astfel, premierul a încălcat independenţa Justiţiei atunci când a declarat că primarul Sibiului de la acea dată, Klaus Iohannis, va pierde procesul în care este acuzat de incompatibilitate. Inspecţia Judiciară susţine că prin aceste afirmații, şeful Executivului a pus presiune pe judecătorii Curţii Supreme, declaraţiile fiind făcute în calitate de premier şi de candidat la preşedinţie. O decizie similară a fost luată şi în privinţa fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, care a acuzat nefondat - se pare - intervenţii în dosarul de evaziune fiscală al companiei Lukoil.

În schimb, Inspecţia Judiciară a constatat că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că, în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”. Iată că acum CSM a decis că și președintele în funcție a făcut declarații de natură să afecteze independența justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri