CSM: Procuroarea revocată de Kovesi se întoarce la DNA

Data actualizării: Data publicării:
170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Secţia pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii a constatat, joi, încetarea suspendării din funcţie a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, astfel că aceasta se va întoarce pe funcţia avută anterior, cea de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea suspendării din funcţia de procuror a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, începând cu data de 18.10.2018, data intrării în vigoare a Legii nr.303/2004, aşa cum a fost modificată prin Legea nr.242/2018 şi reluarea activităţii sale, în funcţia avută anterior, cea de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - structura centrală, începând cu aceeaşi dată”, transmite joi Secţia pentru procurori a CSM.

Potrivit articolului 63, alineatul 2 indice 1 din Legea nr. 303/2004: „Suspendarea din funcţie încetează şi în situaţia în care achitarea sau încetarea procesului penal se pronunţă în primă instanţă. În acest caz, drepturile prevăzute la alineatul (2) se acordă după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de achitare sau încetare a procesului penal”.

În 8 februarie, procurorul Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi pentru patru acte materiale de fals intelectual, în formă continuată, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ulterior, pe 18 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat nulitatea rechizitoriului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată, cauza fiind restituită la DNA Ploieşti.

Procurorii spun că în perioada 2015 – iunie 2017, la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorul Moraru Iorga l-a ajutat pe acesta, pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală. Persoana pentru care ar fi intervenit procurorul Mihaiela Moraru Iorga este Florian Walter, într-unul dintre dosarele disjuns din speţa în care omul de afaceri, compania Romplast şi alte persoane sunt cercetate pentru infracţiuni economice.

Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din DNA în iulie 2017, prin decizia Laurei Codruţa Kovesi, dar decizia a fost suspendată de Curtea de Apel Bucureşti, în septembrie 2017. În prezent, procurorul Moraru Iorga Mihaiela este reîncadrată provizoriu în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

După revocare, DNA anunța, printr-un comunicat de presă, că au fost identificate mai multe nereguli grave în dosarele în care Mihaiela Moraru Iorga lucrase anterior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri