CSM: Procurorul Mihaiela Moraru Iorga se poate întoarce la DNA

Data publicării:
170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga - revocată din DNA în luna iulie - se va putea întoarce la Direcţia Naţională Anticorupţie, a decis, marţi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia este valabilă până când Curtea de Apel Bucureşti va soluţiona definitiv solicitarea procurorului de anulare a deciziei de revocare.

170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marţi, Secţia pentru procurori a CSM a luat în discuţie situaţia procurorului, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea ordinului de revocare a acesteia din DNA. Astfel, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Moraru Iorga se va putea întoarce la Direcţia Naţională Anticorupţie, până la o decizie definitivă a instanţei în privinţa solicitării de anulare a dispoziţiei de revocare din DNA.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, în urmă cu o săptămână, suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din DNA. De asemenea, instanţa a decis sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa articolului de lege legat de procedura de revocare a procurorilor DNA. Decizia nu este definitivă.

În 5 iulie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga de la DNA, după ce au fost audiaţi în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitării adresate de către şefa DNA.

Lui Moraru Iorga i s-a reproşat că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Doru Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile”, ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. Ea a negat aceste acuzații.

Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Luni, Inspecţia Judiciară a anunţat că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef adjunct Marius Iacob şi procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetaţi disciplinar în urma sesizării formulate de cei trei procurori.

Mihaiela Moraru Iorga şi Doru Ţulus au contestat şi la CSM decizia de revocare, iar contestaţiile acestora au fost respinse în şedinţa de plen din 14 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri