CSM: Sunt indicii că procurorul general a încălcat Codul deontologic. Lazăr: Voi ataca hotărârea în instanţă

Data actualizării: Data publicării:
180827_LAZAR_DECLARATII_02_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe
FOTO: INQUAM Photos -Adriana Neagoe

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni că există indicii privind încălcarea de către procurorul general Augustin Lazăr a Codului deontologic atunci când acesta a vorbit despre „inculpaţi de rang înalt”, făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare, informează Agerpres citând surse judiciare.

Augustin Lazăr a preciza că decizia plenului CSM este nelegală şi o va ataca în instanţă.

„Ca urmare a interesului manifestat de opinia publică, arăt că am contestat hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotărâre prin care, la limita majorităţii, a fost desfiinţată hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018 care stabilea că nu există indicii privind încălcarea dispoziţiilor art. 17 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegală şi urmează ca instanţa competentă, sesizată în termenul legal, să hotărască asupra contestaţiei formulate”, a informat Ministerul Public, luni după-amiază.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat dimineață la sediul CSM că procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei „nişte inculpaţi de rang înalt”.

„O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva - o sintagmă asemănătoare - faptul că este o discriminare. Acel cineva, autorul acelei sintagme, din câte ştiu, nu este jurist şi ai putea să spui că n-a avut pe deplin proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că n-a avut proprietatea sintagmei "nişte inculpaţi de rang înalt" şi nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii comisiei, cum a încercat să acrediteze astăzi”, a spus Toader.

Anul trecut, Augustin Lazăr a făcut o declaraţie în care a vorbit despre ''inculpaţi de rang înalt'', făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare. Inspecţia Judiciară a propus sancţionarea lui, susţinând că procurorul general a încălcat Codul deontologic atunci când a afirmat că "inculpaţi de rang înalt" îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare.

Pe 26 iunie, Secţia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sancţionare, însă Inspecţia Judiciară a contestat decizia la plenul CSM.

Sursa: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri