CSM, tot fără vicepreşedinte. Danileţ: „Am decis să dăm posibilitatea unui alt coleg necontestat să candideze”

Data publicării:
2301 20danilet-45405

Procedura de alegere a vicepreşedintelui CSM va fi reluată, a anunţat judecătorul Horaţius Dumbravă, detaliind că, în maximum două săptămâni, Secţia pentru judecători a CSM va anunţa dacă susţine un candidat din rândul judecătorilor.

Procedurile de revocare din funcţia de membri CSM în cazul judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica sunt într-un stadiu avansat, motiv pentru care cei doi au decis să îşi retragă candidaturile pentru fotoliul de vicepreşedinte al forului.

În cursul zilei de astăzi, în cadrul şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii, eu şi doamna Alina Ghica am hotărât să ne retragem candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte”, a declarat Danileţ în faţa jurnaliştilor.

Declaraţiile judecătorului:

„A fost înaintată o procedură de revocare a mea din funcţia de membru CSM, precum şi a colegei Alina Ghica. Procedura este într-un stadiu avansat şi, în această situaţie, în care se pune în discuţie legitimitatea noastră, am decis să nu candidăm şi să dăm posibilitatea unui alt coleg necontestat să candideze.

Practic, astăzi s-a redeschis procedura de candidatură la funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Activitatea secţiei de judecători continuă, la fiecare şedinţă se votează un preşedinte ad-hoc. Nu există un blocaj la nivel de secţie.

Am constatat că s-au trimis mai multe documente la CSM în ceea ce mă priveşte, sigur am luat act că sunt câteva zeci de judeţe care şi-au exprimat opinia că trebuie să fiu revocat.

Din punctul meu de vedere, orice acţiune, declaraţie şi orice vot au corespuns cu convingerile mele şi sper că au servit intereselor magistraţilor, chiar dacă nu au fost cu toţii mulţumiţi.”

Pentru revocarea judecătorului Cristi Danileţ au votat peste 1100 de colegi de breaslă. Întrebat dacă s-a gândit la demisie, magistratul a răspuns că va analiza argumentele celor care au votat pro-revocare.

„După cum v-am spus, aşteptăm documentele de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Astăzi a sosit doar un centralizator al numărului de voturi exprimate pe instanţe şi pe număr de judecători. Personal, voi analiza motivarea fiecărei adunări generale la nivelul judecătorilor din România să văd exact prin ce acţiuni ale mele se consideră că nu mi-am îndeplinit corespunzător atribuţiile. Dacă motivele nu corespund legii, voi contesta, desigur, voinţa colegilor. Dacă ele însă corespund şi se mulează pe acţiunile mele contestate, atunci voi accepta voinţa colegilor”, a mai spus judecătorul.

În cazul în care analiza lui Cristi Danileţ va da dreptate judecătorilor care cer revocarea sa, plenul CSM are 15 zile să se reunească pentru votul final în acest sens: „Plenul CSM se va reuni în următoarele 15 zile, potrivit legii. Va primi documentaţia de la toate instanţele implicate şi apoi se va da un vot pe plen. Nu vreau să anticipez în nici un fel dacă va fi un vot formal sau un vot de fond. Încă nu am purtat discuţii cu colegii din CSM, dar evident că va trebui să mă abţin de la acel vot”, a spus magistratul.

El a explicat că majoritatea judecătorilor şi-au exprimat opţiunea: „Judecătoria Râmnicu Vâlcea – care a declanşat procedura în cazul meu - a considerat că procedura de solicitare a revocării s-a încheiat. Ei au centralizat voturile de la cea mai mare parte a instanţelor, inclusiv majoritatea instanţelor care s-au pronunţat pentru revocarea mea. În condiţiile astea, considerăm încheiată procedura. Urmează să analizăm în plen – nu spun să dezbatem sau nu, nu ştiu exact care este părerea colegilor mei. Urmează ca plenul să analizeze dacă sunt împlinite condiţii legale pentru a se dispune cu privire la revocarea mea.”

Pentru acest demers al revocării, este suficient votul a jumătate plus unu dintre judecătoriile statului, a precizat Cristi Danileţ.

Şefia şi candidaturile CSM, o istorie prelungită

La 19 zile de la prima tentativă de alegere a unui vicepreşedinte, Consiliul Superior al Magistraturii nu mai are nici măcar un candidat pentru această funcţie. Candidatura unui judecător a stârnit controverse de la bun început, când singura înscrisă în cursă, Alina Ghica, a fost respinsă de plen. Ulterior s-a înscris și Cristi Danileț. Pentru că nimeni altcineva nu s-a arătat interesat de post, până azi membrii CSM ar fi trebuit să aleagă între cei doi.

Alegerile au mai fost amânate de două ori, din lipsă de cvorum.

Tensiunile din CSM au luat amploare odată cu alegerea în funcţia de preşedinte a procurorului Oana Schmidt Hăineală, pe 4 ianuarie, când ar fi trebuit ales şi vicepreşedintele. De altfel, în debutul şedinţei de miercuri, judecătorul Horaţius Dumbravă i-a cerut acesteia să îşi dea demisia de onoare. Oana Schmidt Hăineală a replicat că legea nu prevede această noţiune. „Eu nu am intenţia să demisionez”, a subliniat procurorul.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri