Fraudă | Șeful psihologilor muncea, în hârtii, peste 20 de ore pe zi. Două contracte le încheiase cu el însuşi

Data actualizării: Data publicării:
mihai anitei prof univ

Procurorii DNA au trimis în instanță dosarul în care președintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniței, este acuzat de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție în legătură cu cheltuirea fondurilor europene.

mihai anitei prof univ

Aniței este acuzat de anchetatori de conflict de interese și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în derularea proiectului „SCOP - specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanțat din fonduri europene și implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România.

În calitatea sa de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, și-a atribuit şi a încheiat două contracte cu el însuși, iar un alt contract l-a atribuit și l-a încheiat cu soția sa”, arată DNA, printr-un comunicat de presă.

Contractele încheiate de Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România, cu psihologul Mihai Aniței aveau ca obiect prestarea de către acesta a unui număr de 1.596 ore ca și coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor. La rândul său, soția lui Mihai Aniței a beneficiat de un contract având ca obiect prestarea activităţi supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore.

„Pentru a justifica sumele de bani primite în executarea celor două contracte de prestări de servicii pe care şi le-a atribuit sieşi, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Aniței Mihai a prezentat la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă un număr de 28 de rapoarte ce conțineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condiţiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate. Astfel, însumând orele declarate ca fiind lucrate în cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care inculpatul Aniței Mihai era salarizat sau le presta benevol în alte activități - profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultăţi, angajat al unei firme, expert sau alte funcţii în alte 5 proiecte finanţate din fonduri europene, preşedinte al Colegiului Psihologilor, activităţi de coordonare editorială şi doctorate, participare la activităţi profesionale în ţară şi străinătate, etc. -, reieșea că acesta lucrase peste 20 de ore într-o zi (inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică), sau chiar un număr de ore de muncă ce depășea durata unei zile”, mai arată procurorii DNA.

În urma acestor fapte, anchetatorii susțin că s-a produs un prejudiciu din fonduri europene de 307.475 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri