Cum au influenţat zecile de mii de oameni ieşiţi în stradă manevra PSD

Data actualizării: Data publicării:
170129_PROTEST_GRATIERE_26_INQUAM_Octav_Ganea

Două elemente au influenţat manevra prin care PSD urmărea decredibilizarea justiţiei: prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de Guvern şi zecile de mii de oameni ieşiţi în stradă, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

170129_PROTEST_GRATIERE_26_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM -Octav Ganea

„Trebuie să ne gândim care e scopul principal al aceste manevre de culise a PSD. Dezincriminarea abuzului în serviciu îl ajută pe Dragnea în al doilea proces în care e implicat. Îi interesa nepotismul pentru că ceea ce au de gând să facă domnii de acum de la putere este abuz în serviciu şi nepotism. De-aia au venit la putere, ca să se înfrupte din caşcaval.

În ultimă instanţă îi interesează să iasă şi să li se reducă pedeapsa unor personaje mai mult sau mai putin apropiate PSD şi Coaliţiei. Scopul principal al acestor ordonanţe a fost manipulator, ele ar fi trebuit adoptate în acea zi în care a venit preşedintele pe nepusă masă la Guvern.

Ce realizau aceste două OUG era să inducă ideea punerii la un loc ca tovarăşi de suferinţă în faţa poliţiei politice, a justiţiei nedrepte a acestor ştabi, bogătani cu ştaif, mai mult sau mai puţin politici.

Asta e marea miză: milioane de oameni printre care Dragnea, Voiculescu, Vântu, Ghiţă, toţi suferim din cauza unei justiţii nedrepte, acele OUG adoptate în acel moment injectau în populaţie această idee, că se face dreptate în sfârşit. Ţinta principală a fost decredibilizarea justiţiei.

Două elemente au compromis manevra PSD: intervenţia preşedintelui şi, decisiv, aceste zeci de mii de oameni în stradă. Aşa ceva PSD nu a calculat. Datorită acestor două mijloace de presiune, manevra a eşust în acest moment. Avea sens doar trecută atunci, pe loc. Acum, după ce scandalul este imens, nu mai poate să genereze efectul principal urmărit, adică să lovească în credibilitatea justiţiei. Dragnea şi-a dat seama de asta, s-a retras, s-a retras şi Grindeanu, şi l-au lăsat pe iepuroiul orbit de faruri pe autostradă, care trebuie să scoată ditamai bolovanul încins din foc. Singura solutie acum, onorabilă, căutată de PSD, ar putea fi trimiterea lor în Parlament ca legi organice, ceea ce invalidează scopul iniţial – să se perceapă că PSD şi Dragnea, prin guvernul său, prin OUG sai asumarea răspunderii, a făcut dreptate”, a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Ministrul Justiţiei spune că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri