Cum poate fi extrădat Radu Mazăre din Madagascar

Data actualizării: Data publicării:
Mazare Dosar Agerpres 140617
Foto: Agerpres

Ce se va întâmpla după reținerea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, în Madagascar? A explicat, la Digi24, avocatul Adrian Cuculis.

România nu are un acord bilateral de extrădare cu Madagascar.

„Discutăm mai degrabă despre relațiile diplomatice care vor face posibilă, la un moment dat, aducerea lui Radu Mazăre în România”, a spus Adrian Cuculis.

El a precizat că primul lucru pe care trebuie să îl facă instanța de judecată care l-a condamnat este „să pronunțe o încheiere prin care se constată că toare condițiile extrădării sunt îndeplinite – că există emis un mandat internațional de arestare, că persoana care a fost reținută este chiar Radu Mazăre și, nu în ultimul rând, că cu Madagascarul există cel puțin relații diplomatice”.

Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că simpla reținere a lui Radu Mazăre nu va asigura statul român și de extrădarea lui efectivă, pentru că legea 302/2004 privind colaborarea internațională polițienească spune că, în condițiile în care discutăm despre un fugar, despre un condamnat definitiv în România, care cere un azil, indiferent de natura lui, este posibil ca acel stat să nu-l extrădeze.

Să spunem că trecem de această procedură și ajungem în fața instanței. Instanța de judecată din Madagascar, pe baza reciprocității, va avea posibilitatea să analizeze cererea României, care trebuie făcută prin Ministerul Justiției, și poate chiar să o respingă, pe baza mai multor considerente. De pildă, Radu Mazăre va putea invoca – lucrul acesta s-a mai întâmplat - faptul că nu a avut parte de un proces echitabil sau că are motive serioase să creadă că extrădarea e solicitată în scopul urmăririi sau pedepsirii pe alte considerente decât cele legale”, a mai spus avocatul.

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a fost reținut în Madagascar, în baza unui mandat internațional de arestare.

Potrivit poliției, autorităţile din Madagascar au anunţat arestarea lui Mazăre pentru şase zile.

Poliţia Română a fost în permanentă legătură cu autorităţile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării şi arestării persoanei urmărite internaţional”, potrivit unui comunicat de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri