Cum vor trece bunurile lui Dan Voiculescu în proprietatea statului

Data publicării:
schema executare

După redactarea hotărârii, instanţa de executare va trimite copii de pe hotărâre ANAF şi serviciilor de cadastru. Acestea vor pune în executare hotărârea astfel: din conturi vor fi retrase sumele de bani pe care s-a pus sechestru și vor fi transferate la Trezorerie.

Imobilele sunt trecute formal în proprietatea statului în scriptele Oficiului de cadastru. În acest fel, Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi nu vor mai avea niciun drept de a vinde sau închiria clădirile sau terenurile respective. Mai mult, după înscrierea la cadastru, ei vor trebui să elibereze imobilele.

Atenţie, în acest caz, instanţa are deja o problemă. Clădirea în care funcţionează Antena 3 şi Antena 1 a fost vândută cu puţin timp înainte de pronunţarea în dosarul ICA către o altă firmă a familiei Voiculescu - Intact. În această situaţie, statul, instanţa, va cere anularea acestor vânzări, pe motiv de fraudă şi abia apoi va putea să le confişte.

Când va avea toate documentele necesare, iar imobilele vor intra în proprietate statului, instanţa va cere evacuarea jurnaliştilor care lucrează în clădirile respective, dacă nu vor vrea să plece de bună voie.  

Familia Voiculescu trebuie să restituie statului peste 12 milioane de dolari, bani pe care grupul industrial al fostului parlamentar i-a încasat de la Romtelecom pentru chiria unui imobil construit pe un teren al ICA. Dan Voiculescu va trebui să dea înapoi 4,2 milioane de dolari, iar fiicele lui, diferenţa. Pentru a se asigura că statul recuperează banii, judecătorii au decis să pună sechestru asigurator pe mai multe bunuri şi conturi ale familiei Voiculescu.

Chiria pe care a primit-o a primit-o holdingul controlat de familia Voiculescu de la Romtelecom a fost folosită pentru a plăti ratele unui credit de 40 de milioane de euro, luat de GRIVCO şi Antena 1 pe baza unor bunuri puse gaj de unicul acţionar al ICA. Timp de șapte ani, GRIVCO a închiriat o clădire de birouri ridicată chiar pe un teren de la ICA firmei Romtelecom şi a încasat 1,8 milioane de dolari pe an. După ce GRIVCO şi Antena 1 au obţinut împrumutul de 40 de milioane de euro, contractul de închiriere cu Romtelecom a fost pus la dispoziţia bănci. Astfel, creditul obţinut de GRIVCO şi Antena 1 a fost achitat şi cu banii din chiria de la Romtelecom.

Instanţa a decis vineri ca membrii familiei Voiculescu să restituie statului toţi banii încasaţi de aceştia din contractul cu Romtelecom. Pentru perioada 30.06.2003 - 06.06.2006, cât a fost acţionar la GRIVCO, Dan Voiculescu trebuie să dea statului 4,2 milioane de dolari. În iunie 2006, Voiculescu a donat acţiunile sale, în procente egale, celor doua fiice. Astfel, Camelia Rodica şi Corina Mirela Voiculescu vor trebuie să restituie statului peste 8 milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri