Curtea Constituțională a amânat decizia privind abuzul în serviciu

Data publicării:
ccr ciocanel mic ccr ro

Au fost opt sesizări în acest sens. Excepţiile de neconstituţionalitate au fost ridicate în dosarele unor nume grele precum Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.

Articole în discuție:

- art. 297 alin. 1 din Codul Penal: "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică."

- art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie: "În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime."

Dosare în care a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate:

- Dosarul Alina Bica, în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea afaceristului Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro. În cauză au fost trimişi în judecată şi Crinuţa Dumitrean şi Sergiu Diacomatu, fost preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorin şi Alin Cocoş.

- Dosarul Centrului Militar Zonal, în care Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost deja condamnat, în primă instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. El este acuzat că, în perioada 2009-2013, nu ar fi asigurat finanţarea corespunzătoare pentru instituţia menţionată.

- Dosarul în care Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, a fost acuzat că ar fi aprobat în mod nelegal alocarea de finanţări nerambursabile pentru fundaţii, asociaţii şi echipe sportive din judeţ. Prejudiciul a fost estimat de anchetatori la peste 8 milioane de euro.

- Dosarul în care Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a fost trimis în judecată, alături de 12 foşti funcţionari din subordine, pentru că ar fi aprobat contracte de lucrări pentru trei firme ce fuseseră descalificate în procedurile de achiziţii publice. Prejudiciul adus bugetului CJ Brăila a fost estimat la circa 3 milioane de lei.

- Dosarul în care Gheorghe Bunea Stancu, fost şef al CJ Brăila, a fost acuzat că ar fi acordat nelegal suma de 7,49 milioane lei pentru două cluburi sportive din Municipiul Brăila, cluburi la care era fondator, respectiv asociat majoritar o societate în care ar fi fost implicat şi politicianul. În dosar a fost trimis în judecată şi fostul director economic al CJ Brăila.

- Dosarul Aurel Olărean, fost primar al municipiului Rădăuţi, trimis în judecată pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu, alături de fostul secretar al Primăriei, pentru că ar fi destituit, cu încălcarea normelor legale, mai mulţi angajaţi ai instituţiei.

- Dosarul "Mită la poliţişti", în care 22 de poliţişti brăileni - printre care şi Marius Bunea, nepotul lui Gheorghe Bunea Stancu, fost şef al CJ Brăila - au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni, inclusiv abuz în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri