Curtea de Justiţie a UE: Clubul Steaua poate fi obligat să probeze că nu discriminează la angajare după orientarea sexuală

Data publicării:
GIGI BECALI-Mediafax Foto-Bogdan Iordache

Declarațiile homofobe ale patronului unui club de fotbal profesionist pot să dea naștere obligației acestui club de a proba că nu urmează o politică de recrutare discriminatorie. Aparența unei discriminări pe motive de orientare sexuală ar putea fi combătută pe baza unei serii de indicii concordate”, se arată în comunicatul Curții de Justiție a Uniunii Europene referitor la decizia luată azi în cazul George Becali.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg a luat aceată hotărâre, ca răspuns la solicitarea Curții de Apel București privind interpretarea directivei europene privind egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă.

Decizia a fost salutată, prompt, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care apreciază ca interpretarea oferită contribuie la clarificarea domeniului și a modalitătii de aplicare a directivei europene.

Traseul speței

„La 3 martie 2010, Accept, organizație neguvernamentală al cărei obiect de activitate este promovarea și protejarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale în România, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva clubului de fotbal profesionist SC Fotbal Club Steaua București SA („FC Steaua”) și a domnului Becali, care se prezenta ca fiind „patronul” acestui club. Accept susținea că fusese încălcat principiul egalității de tratament în materie de recrutare. Astfel, în cadrul unui interviu referitor la un eventual transfer al unui fotbalist profesionist, domnul Becali ar fi declarat, în esență, că nu ar angaja niciodată un sportiv homosexual”, se prezicează în documentul CJUE.

„În ceea ce privește cealaltă parte reclamată la CNCD, și anume FC Steaua, Accept a susținut că acest club de fotbal nu s-a distanțat niciun moment de declarațiile domnului Becali. CNCD a apreciat, printre altele, că aceste împrejurări nu intră în domeniul de aplicare al unui eventual raport de muncă, întrucât declarațiile domnului Becali nu pot fi considerate ca provenind de la un angajator sau de la o persoană responsabilă cu angajarea. Cu toate acestea, CNCD a considerat că aceste declarații constituie discriminare sub forma hărțuirii2 și a dispus sancționarea cu avertisment a domnului Becali. Această sancțiune era singura sancțiune posibilă la acel moment, în temeiul dreptului român, întrucât decizia CNCD a fost pronunțată după mai mult de șase luni de la data săvârșirii faptei reproșate. Accept a introdus o acțiune împotriva acestei decizii la Curtea de Apel București (România), care a adresat Curții de Justiție mai multe întrebări cu privire la interpretarea directivei”, se arată în documentul CJUE.

„În temeiul acestei directive, în cazul în care, în faţa unei instanţe judecătoreşti sau a unei alte autorităţi competente, sunt dovedite fapte care permit prezumţia existenţei unei discriminări, sarcina probei revine pârâţilor vizaţi, care trebuie să dovedească faptul că, în pofida acestei aparenţe de discriminare, principiul egalităţii de tratament nu a fost încălcat”, potrivit CJUE.

Comunicatul de presă al CJUE

Textul integral al hotărârii CJUE

Prin plângerea adresată în 9 martie 2010 Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asociaţia Accept a solicitat, în contradictoriu cu George Becali şi SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, să se constate că Becali a făcut declaraţii cu caracter discriminatoriu referitoare la orientarea sexuală a unui fotbalist bulgar şi, totodată, a arătat că s-a încălcat principiul egalităţii în materie de angajare a persoanelor care au o orientare homosexuală.

În motivarea cererii, Asociaţia Accept a arătat că, în cadrul unui interviu cu privire la un posibil transfer al fotbalistului bulgar Ivan Ivanov şi la eventuala sa orientare sexuală, Becali a declarat că, decât să cumpere un fotbalist cu o altă orientare sexuală, mai bine foloseşte un jucător de la juniori.

Prin hotărârea din 13 octombrie 2010, CNCD a hotărât că aspectele sesizate se plasează în afara incidenţei unui eventual raport de muncă, în sensul art. 2 alin. (1) din OG 137/2000, însă intră sub incidenţa prevederilor art. 2 alin. (5) şi art. 15 din OG 137/2000 şi a dispus sancţionarea lui George Becali cu avertisment, potrivit art. 2 alin. (11) şi art. 26 alin. (1) din OG 137/2000 şi clasarea dosarului. Împotriva hotărârii pronunţate de CNCD, Asociaţia Accept a formulat plângere la instanţa de judecată, solicitând anularea acesteia.

CNCD salută decizia

Conducerea CNCD a transmis azi că salută hătărârea Curții. „Prin hotărârea CJUE se consacră o interpretare mai largă în privinta persoanelor care sunt chemate să respecte prevederile Directivei 2000/78/CE, astfel încât un angajator, care nu s-a distanțat în mod clar de declaratiile discriminatorii ale unei terțe persoane cu privire la activitatea sa, poate atrage prezumția existentei unei discriminări. De asemenea, inversarea sarcinii probei operează fără a se aduce atingere respectării vieții private și nu obligă pârătul să dovedeasca faptul că în trecut au fost recrutate persoane având o anumită orientare sexuală”, arată un comunicat al CNCD.

„În privința termenului de prescripție a sancțiunii amenzii contraventionale, România a corectat deja aceasta critică prin O.U.G. nr. 19/2013 de modificare și completare a O.G nr. 137/2000 privind prevenirea și sanctionarea tuturor formelor de discriminare”, se precizează în documentul CNCD.

SANCŢIUNI MAJORATE. Discriminarea unei persoane poate fi amendată cu până la 30.000 de lei

EXCLUSIV. Asztalos Csaba, șeful CNCD: E nevoie de un cod unitar, domeniul disciminării e reglementat deseori contradictoriu

Ce a declanșat dezbaterea

La jumătatea lunii februarie 2010, unul dintre posibilele transferuri ale Stelei discutate era fundaşul bulgar Ivan Ivanov. Becali afirma că a întrerupt negocierile cu acestea când a auzit zvonuri privind faptul că fundaşul bulgar este homosexual.

Într-o conferinţă de presă din 8 aprilie 2010, Gigi Becali a rupt atenţionarile primite din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind declaraţiile lui din februarie.

Am primit o hârtie de la CNCD, de la Asociaţia Accept, că am spus eu că "jucătorul Ivanov, pentru că am auzit că e homosexual, nu va veni niciodată la Steaua". Eu am dreptul să angajez pe cine vreau, cum au şi ei, homosexualii drepturi. Vă jur că îi iubesc pe toţi oamenii la fel, indiferent de înclinaţiile sexuale. Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua. Fac o sută de discriminări. Nu vreau să lucrez cu homosexuali, nu vreau să-i angajez la mine. Care e problema lor? Să nu-mi mai trimită mie cu discriminarea. Nu am nimic cu ei, îi respect ca pe toţi oamenii numai că nu vreau să lucrez cu ei, am ghinion, asta cred eu”, spunea atunci finanţatorul FC Steaua, George Becali.

Finanţatorul grupării steliste a precizat că se ghidează „după Sfânta Scriptură şi apoi după legile omeneşti”. „Dacă era angajat şi îl dădeam afară când aflam că era homosexual, da, aveau dreptate. Eu pot să angajez oameni de numai 1.90, e discriminare pentru ceilalţi? Eu pun ce reguli vreau. Şi eu la Steaua nu angajez homosexuali. Dacă se strecoară vreunul, fără să ştiu eu, nu-l mai dau afară, dar îl trimit la echipa a IV-a, că şi acolo avem nevoie. Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură, nu după legile omeneşti. Alea ale lui Dumnezeu le respect mai întâi şi pe urmă pe cele omeneşti”, mai spunea George Becali, potrivit Mediafax.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri