Curtea supremă critică CCR într-o sesizare către Curtea de Justiție a UE

Data publicării:
cristina tarcea tragere la sorti completuri judecatori iccj_inquamphotos octav ganea (1)
Președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Critici aspre ale judecătorilor de la instanţa supremă la adresa Curţii Constituţionale. Instanţa supremă spune că decizia de anul trecut a CCR, privind nelegala compunere a completurilor de 5, îngrădeşte independenţa magistraţilor. Mai mult, va duce la o întârziere a proceselor, iar unele fapte s-ar putea prescrie. Criticile apar în motivarea Completului de 5 magistraţi, care a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Sesizarea a fost făcută în dosarul în care fostul ministru Elena Udrea este judecată, printre altele, pentru fraudă cu fonduri europene.

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă prezintă Curţii Europene de Justiţie în tuşe întunecate efectele deciziei de anul trecut a Curţii Constituţionale.

„Lipsește de caracter efectiv și disuasiv pedepsele aplicate într-un număr considerabil de cazuri de fraudă gravă aducând atingere intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în motivarea instanței supreme.

Înalta Curte a cerut judecătorilor europeni să soluţioneze în regim de urgenţă sesizarea primită de la Bucureşti.

„Trecerea timpului creează riscuri cu privire la posibilitatea reală a unei eventuale executări, atât în considerarea faptului că una dintre persoanele condamnate nu se află pe teritoriul României, cât și cu privire la recuperarea prejudiciului”, așa justifică Înalta Curte solicitarea urgenței.

Sentinţa în cazul Elenei Udrea este doar una din şirul dosarelor celebre reluate de Curtea supremă după decizia CCR privind nelegala compunere a completurilor de 5.

Ce s-a întâmplat la completurile de 5 este o imensă ticăloşie”, spunea Rudel Obreja - fost preşedinte al Federației Române de Box, condamnat în acest dosar.

Și fostul ministru al transporturilor, Dan Șova, se plângea că a fost o victimă a completului de 5, în varianta veche a constituirii sale.

„Decizia CCR a stabilit că acel complet a fost nelegal constituit. Am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2”, arăta fostul ministru la ieșirea din închisoare.

Curtea supremă a reluat judecata şi în dosarul fostului procuror Alina Bica, dar şi în cazul fostului ministru Constantin Niţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri