Dacian Cioloș: Intenționăm să venim cu o reformă constituțională prin care să reechilibrăm puterile în stat

Data actualizării: Data publicării:
justitia oarba

Alianța USR+PLUS are de gând, atunci când va veni la putere, să îndrepte modificările „nocive” făcute de actuala putere la legile justiției și chiar să modifice Constituția, a declarat liderul PLUS, Dacian Cioloș, la Digi24.

Fostul premier atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător: „Modificările aduse în justiție, din păcate, încep să intimideze lucrători din justiție, procurori, judecători, care ar trebui să fie independenți. Eu îi încurajez să-și păstreze încrederea în continuare, pentru că există forțe politice în România care doresc independența justiției”, a adăugat Dacian Cioloș.

Și a făcut o promisiune: „Noi, când vom ajunge la guvernare, ne vom asigura că greșelile care au fost făcute, modificările nocive care au fost făcute la legile justiției vor fi corectate și vom reveni la o legislație care să asigure independența justiției și mai mult, intenționăm să venim chiar și cu modificări în Constituție care să nu mai permită ministrului justiției să se amestece în problemele justiției sau să intimideze lucrătorii din justiție, din instituțiile din justiție”, a afirmat liderul PLUS.

Există stat paralel? a fost întrebat Dacian Cioloș. „Eu cred că există un stat român, care trebuie să fie modern, care să se bazeze pe o administrație profesionistă și care trebuie să aibă în frunte oameni competenți, cinstiți, curați. Nu condamnați penali”, a punctat fostul premier.

 

Modificarea Constituției

El a reamintit că a susținut cauza partenerilor din USR „Fără penali în funcții publice”, inclusiv prin strângerea de semnături. „Evident că suntem parte a acestui proces de a susține modificarea Constituției. Intenționăm, de altfel, împreună cu USR, dacă vom avea o majoritate - și sperăm să avem - în Parlament, după alegerile parlamentare, intenționăm să venim cu o reformă constituțională în care să reechilibrăm puterile în stat, în care să depolitizăm sau să ne asigurăm că arbitrii în stat nu sunt politizați sau nu pot să fie sub influența politicului. Sunt câteva lucruri pe care vrem să le prevedem în Constituție, care să asigure un acces mai ușor al unor oameni competenți în politică, deci toate lucrurile acestea o să le vedeți în programul politic pe care îl vom prezenta”, a declarat liderul PLUS..

Avem o Curte Constituțională care ar trebui să apere interesele Constituției și să interpreteze Constituția aducând clarificări. Asta ar trebui. Din păcate, câteodată o avem, câteodată mai puțin, pentru că vedem că în unele cazuri, cu deciziile pe care le aduce, nu prea limpezește lucrurile Curtea Constituțională, a mai spus Dacian Cioloș

Citiți și: 

Dacian Cioloș: Noi nu vom avea în vedere să reducem pensiile și salariile

De unde ia alegători alianța USR+PLUS?

Dacian Cioloș îi răspunde lui Liviu Dragnea: Cine s-a fotografiat cu oameni din serviciile de informații?

Dacian Cioloș: Foarte bine că dl. președinte candidează!

Soluția lui Dacian Cioloș pentru rezolvarea crizei în care se află România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri