Dan Șova a fost reținut

Data publicării:
DNA dan sova 6 INQ Octav Ganea

 

FOTO: INQUAMPHOTOS/Octav Ganea

Actualizare 16.21. Dan Șova a fost reținut de DNA și a fost dus în arestul Poliției Capitalei.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 decembrie 2015, a inculpatului ȘOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Măsura preventivă a fost dispusă de procurori, având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menționat, a fost îndeplinită condiția prevăzută în Constituția României, în sensul în care plenul Senatului a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în legătură cu infracțiunea reținută în sarcina inculpatului Șova Dan-Coman.

În ordonanța de reținere se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Inculpatului Șova Dan-Coman i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Acesta va fi prezentat, la data de 3 decembrie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.




Actualizare 15.10. Dan Șova a ajuns la DNA, unde fusese citat.  Acesta nu a făcut niciun fel de declarații. La DNA a ajuns și avocatul acestuia.  

Actualizare 11.30. Dan Şova poate fi reţinut şi arestat. Colegii lui senatori au votat în favoarea cererii procurorilor DNA însă NU cu inima deschisă. Si-asta pentru ca au fost senatori PSD care s-au declarat nemulţumiţi de atitudinea pe care o au magistratii la adresa Parlamentului in timp ce altii au cerut probe clare că Dan Şova merită să fie închis. Totuşi, cei mai mulţi dintre senatori au respectat disciplina de partid şi au votat pentru retinere si arestare, aşa cum au hotarat liderii PSD si PNL.


Dan Șova: Cred că încep să mă apropii de recorduri nedorite. Simt nevoia, nu să vă solicit ceva, ci să vă aduc la cunoștință câteva date. S-a prezentat în fața dumneavoastră un dosar de 3.000 de file, care se referă la două infracțiuni: abuz în serviciu și trafic de influență. Referitoare la mine sunt 60 de pagini - nu de probe, ci un denunț și ordonanțele procurorilor. În afară de denunț nu există nicio probă. Cum s-a desfășurat totul? Cineva a făcut un denunț în 9 octombrie, s-au făcut cele 3.000 de file, pe 19 noiembrie am fost cu mandat la DNA, a existat și o parte umoristică - am întrebat de ce am fost adus cu mandat, au zis să nu iau legături cu oamenii din dosar, în decurs de 30 de minute am fost declarat suspect, inculpat, și după încă 30 de minute mi s-a cerut arestarea.

Am venit în februarie și am cerut să nu votați arestarea. E important că pentru niciuna din acuzațiile din februarie nu am fost trimis în judecată.

Am văzut că e o modă acum. Sunt unul dintre puținii oameni din Senat care are 20 de ani experiență. Există o modă - simpla discuție despre renunțare la imunitate ne face de râs peste tot în Europa. Imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitate juridică. Cei care vorbesc despre renunțare la imunitate nu au cunoștințe juridice. Dacă mâine renunțăm la imunitate și un judecător o să facă o greșeală, o să ceară să renunțăm și la inamovibilitate.

În acest dosar toată urmărirea penală e finalizată, nu am sesizat să fugă lumea de mine prin mall sau să se sperie lumea de mine în stația de tramvai. Nu știu cum sunt un pericol.

Cred că e o lectură interesantă să citiți ultimele trei pagini din dosar, și ultimele din cel din dosarul din februarie - sunt copy paste.

Vreau să vă spun o ultimă idee, să vă aduc aminte un lucru simplu la care țin foarte mult. Eram aici cu toții și aveam aici membrii proaspăt aleși ai CSM, care nu erau votați pentru că T.Băsescu dăduse ordin PD-ului să nu voteze pentru că nu-i plăceau trei dintre ei.

Nu vă spun cum să votați, spre deosebire de marii lideri ai partidelor politice din România, ci cum vă dictează conștiința.

Ședința Senatului este programată să înceapă la ora 10:00, însă pentru ca votul să aibă loc este nevoie de participarea a cel puțin 84 din totalul de 165 de senatori.

Liberalii şi social democraţii au anuntat deja că vor vota pentru ridicarea imunităţii. De cealaltă parte se află însă senatorii ALDE, care au anunțat că vor vota împotriva încuviinţării reţinerii şi arestării lui Dan Şova.

Aceasta este a treia oară când senatorul ajunge la mâna colegilor săi parlamentari. În noul dosar, social democratul este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru prejudicierea CET Govora.

În perioada 2006 – 2008, suspectul Șova Dan-Coman i-a determinat pe Bălan Mihai – director general și Lepădat Constantin - director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice. Concret, la data de 01.03.2006 și 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele două contracte distincte au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați „Șova și Asociații”.

Prin aceste activități a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare în valoare de 667.409,20 euro și 1.822.928,24 lei și creat în mod injust un folos în patrimoniul Societății Civile de Avocați Șova și Asociații”, a comunicat DNA.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri