Dan Voiculescu a depus jurământul ca senator. Crin Antonescu: „Acum suntem toţi”

Data publicării:
dan 20voiculescu 204765207 20mediafax 20foto 20bogdan 20stamatin-45142

Dan Voiculescu a depus azi jurământul în cadrul unei şedinţe solemne, care a debutat cu intonarea Imnului naţional.

Președintele de onoare al Partidului Conservator a câştigat în urma alegerilor din 9 decembrie 2012 un mandat de senator în colegiu 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.

„Acum suntem toţi”, a spus, după depunerea jurământului, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care a anunţat că numărul total de membri ai camerei superioare a Parlamentului este 176, iar cvorumul de lucru este de 89 de senatori, arată Mediafax.

Conform articolului 3 alineatul 4 al Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, „refuzul de a depune jurământul de credinţă atrage de drept invalidarea mandatului, de care plenul Camerei ia act”.

Decizie controversată

Dan Voiculescu a anunțat de lunea trecută că va depune jurământul în calitate de senator săptămâna aceasta, adăugând că „nu sunt motive de nervozitate”.

Dan Voiculescu a câștigat alegerile din 9 decembrie pentru un loc în Camera superioară a Parlamentului, dar a invocat motive de sănătate pentru a nu depune jurământul o dată cu ceilalți aleși. Miza acestei decizii, spun specialiștii, este dosarul în care este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, care a fost mutat de la Înalta Curte de Casație și Justiție anul trecut, când și-a dat demisia din Senat, și unde a revenit o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a rezultatelor scrutinului din 9 decembrie.

„Eu am lipsit câteva zile, de fapt nu sunt singurul care nu a depus jurământul (...) Ulterior, unii s-au făcut mai repede bine, au venit mai repede, eu săptămâna viitoare depun jurământul şi totul intră în normal, nu sunt motive de nervozitate”, a răspuns Dan Voiculescu, atunci când a fost întrebat când îşi va rosti jurământul în calitate de senator nou ales.

Dosar mutat între instanțe

După ce BEC a validat alegerile din 9 decembrie, dosarul a fost trimis de instanța Tribunalului București la Înalta Curte, instanţa care are competenţa de a-i judeca pe demnitari. La acea dată, avocaţii lui Dan Voiculescu încercau să demonstreze că acesta nu este parlamentar, din moment ce nu depusese jurământul.

Pe 21 decembrie 2012, după câștigarea alegerilor, Dan Voiculescu a anunţat pe blog că nu va depune jurământul şi nu va participa la activităţile curente din cauza unor probleme de sănătate.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în 2008, sub acuzaţia de spălare de bani şi mai multe fapte de corupţie în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul s-a aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde, după aproximativ 30 de termene, se afla aproape de termenul final, când Dan Voiculescu a demisonat din Senat.

Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie 2012 la Tribunalul Bucureşti, unde a bătut pasul pe loc prin numeroase amânări, după ce în 29 iunie instanţa supremă a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a depus demisia din funcţia de senator începând cu data de 25 iunie.

Care sunt capetele de acuzare

În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de folosire a influenței date de această funcție pentru a obține foloase necuvenite și pentru spălare de bani, ambele în formă continuată, în ceea privește privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (I.C.A)

În această cauză, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați. Potrivit procurorilor, privatizarea I.C.A. A fost făcută prin subevaluarea bunurilor Institutului cu aproximativ 7,8 milioane de euro.

În proces s-au constituit parte civilă Agenția Domeniilor Statului și statul român, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit DNA, ultima instituție s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 222,2 de milioane lei, echivalentul a aproape 60,5 milioane de euro.

Suma reprezintă prejudiciul efectiv cauzat în urma privatizării, respectiv 7,8 milioane de euro, la care a fost adăugat folosul de care a fost lipsită partea civilă în sumă de 52,7 milioane de euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

Victor Ponta a comentat decizia instanței

Primul ministru Victor Ponta, jurist de profesie, a comentat recent că Tribunalul București nu trebuia să trimită dosarul I.C.A, la instanța supremă.

„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită şi ar trebui CSM, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât domnul Voiculescu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită, când devine senator, merge la curtea supremă (...) Nu poţi să fii şi senator, şi nesenator”, a declarat premierul într-o emisiune televizată.

Declarația premierului a strârnit numeroase critici la acea dată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri