Sari la conținut

Dăncilă: Justiţia trebuie să fie independentă. Să vedem raportul pe care-l face ministrul

Premierul Viorica Dăncilă spune că justiţia trebuie să fie independentă şi trebuie lăsată să-şi facă datoria. Declarația a fost făcută după întâlnirea dintre premier și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la Bruxelles.

180129_PARLAMENT_VOT_GUVERN_DANCILA_010_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebată dacă s-ar putea ajunge la schimbarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, premierul a spus: „Este o întrebare la care nu pot să vă răspund. Cred că justiţia trebuie să fie independentă. Să vedem raportul pe care-l face ministrul Justiţiei. Nu am avut nicio discuţie legată de acest aspect, pentru că eu cred că în Justiţie nu trebuie să intervină nimeni. Nu pot să vă răspund ce se va întâmpla, vom vedea. Chiar mâine (joi - n.r.) am înţeles că ministrul Justiţiei va veni cu acest raport în faţa opiniei publice şi cred că acest lucru este important. Să lăsăm justiţia să-şi facă datoria şi nu trebuie să intervenim, nici din punct de vedere politic, nici din alte puncte de vedere asupra actului de justiţie. Cred că aşa este corect şi cred că ceea ce se întâmplă acum în România - faptul că nimeni nu intervine - este un lucru bun”.

Premierul a pledat pentru respectarea directivei europene care spune că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă în instanţă.

Justiţia se înfăptuieşte de către judecător, iar eu, ca eurodeputat, nouă ani de zile în Parlamentul European, care a votat această Directivă, aş vrea ca directivele europene să fie luate în considerare şi să fie aplicate, nu numai în România, în toată Uniunea Europeană”, a spus Dăncilă.

Surse: Digi24, Agerpres