Sari la conținut

Daniel Funeriu, audiat la DNA în Dosarul Microsoft

ACTUALIZARE 17.31. După aproximativ două ore de audieri, Daniel Funeriu a părăsit sediul DNA, fără să facă declarații. 


Daniel Funeriu a ajuns la sediul DNA cu puțin timp înainte de ora 15:30. Fostul ministru al Educației este audiat la această oră de procurori în Dosarul Microsoft.

Fostul ministru nu a dorit să facă declarații.

Daniel Funeriu este acuzat de abuz în serviciu în dosarul licențelor Microsoft. În acest caz, prejudiciul estimat de anchetatori este de 300 de milioane de euro.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, președintele Traian Băsescu a semnat avizele de urmărire penală pe numele său, dar și a altor patru foști miniștri, mai exact: Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu.

De altfel, procurorii DNA au efectuat în urmă cu câteva zile percheziții în acest dosar și la domiciliile lui Dorin Cocoș, Dinu Pescariu, Nicolae Dumitru, Claudiu Florică și Remus Truică. Descinderi au fost și la Cătălin Harnagea. Fostul șef al SIE a declarat pentru Digi24 că vizat este dosarul EADS.

Citiți și:
Cum a dispărut 1 miliard de euro din bugetul statului
Claudiu Florică controla firmele implicate în dosarul Microsoft prin hățișul offshore-urilor
Traian Băsescu: Firme și persoane din dosarul Microsoft se găsesc în dosarul EADS. Povestea contractului de 1,3 miliarde de euro care nu ne-a dus în Schengen
De ce sunt acuzați ce 9 foști miniștri din guvernele Năstase și Boc

ADRIANA ȚICĂU ar fi aprobat bugetul pentru proiectul intitulat: "Sistem Educaţional Informatizat", favorizând companiile: Microsoft, Siemens Computers şi Siveco. Produsele au fost achiziţionate la preţuri cu 30-40 la sută mai mari decât cel al pieţei.

GABRIEL SANDU ar fi favorizat un grup de firme, întocmind caietul de sarcini în aşa fel încât acestea să câştige licitaţia de achiziţie a unor produse software. Procurorii spun că fostul ministru ar fi primit aproape 5 milioane de euro mită, pentru prelungirea contractului de licenţiere Microsoft.

DANIEL FUNERIU ar fi comandat 73.000 de licenţe în plus pentru sistemele de operare Windows. Prejudiciul creat astfel ministerului a fost de 5,4 milioane de euro.

ALEXANDRU ATHANASIU ar fi plătit sume cu 50 la sută mai mari faţă de preţul pieţei, pentru calculatoare şi produse software.

MIHAI TĂNĂSESCU ar fi favorizat companiile Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, cărora le-ar fi acceptat preţuri mai mari cu până la 50 la sută mai mari faţă de cele reale. În contul fiului său ar fi fost transferată mita – 82.000 de euro.

DAN NICA. Procurorii anticorupţie susţin că actualul europarlamentar ar fi cerut companiei Fujitsu Siemens Computers suma de 20 de milioane de dolari, din care o parte i-ar fi fost virată în contul unei firme off-shore.

ȘERBAN MIHĂILESCU, cunoscut drept Miki Şpagă, ar fi determinat un alt ministru să semneze hotărâri de guvern, prin care era favorizată Fujitsu Siemens Computers. Fostul secretar general ar guvernului Năstase ar fi pretins şi primit o parte din suma de 20 de milioane de dolari, spun procurorii.

Un aport în favorizarea firmelor Compaq şi Siveco l-ar fi avut şi ECATERINA ANDRONESCU. În schimbul ajutorului guvernamental acordat şi a umflării preţurilor pentru soluţiile software cumpărate de minister, ar fi primit bani şi calculatoare.

Ultimul pe lista procurorilor anticorupţie este VALERIAN VREME. Acesta ar fi plătit peste 8.800.000 de euro pentru licenţe destinate unităţilor de învăţământ, deşi de cele mai multe produse nu erau nevoie.