Danileț: Contradicție între explicațiile lui Toader și ce spune OUG 92

Data publicării:
cristi danilet csm fb

Judecătorul Cristi Danileț a reacționat la precizările făcute în această dimineață pe Facebook de ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind OUG 92 care modifică legile justiției.

Așadar, Ordonanța e adoptată oficial luni, iar interpretarea ei se face duminică pe Facebook de către emitent?! Și, de fapt, ce ne spune ministrul? Un truism: că doar legea penală poate retroactivă, de parcă noi nu am ști. Problema este că Ordonanța spune altceva: ea se referă în mod expres și la procurorii numiți la DNA și DIICOT pe vechile condiții de vechime înainte de ziua de joi, când au intrat în vigoare noile condiții de vechime, mai aspre”, a scris Danileț pe pagina sa de Facebook.

Ministrul justiției a postat, duminică, pe pagina de Facebook, niște „simple precizări” - destul de ample, însă - în care spune că ordonanța de urgență pe legile justiției, care a stârnit atâtea controverse și temeri, nu se aplică retroactiv.

Precizările par să fie destinate președintelui sau în orice caz sunt puse în contextul schimburilor acide de replici care au avut loc în ultimele zile între Klaus Iohannis și Tudorel Toader. Cel puțin așa sugerează ministrul, atunci când spune că „Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască” aspectele pe care el le prezintă sub titulatura de „simple precizări”.

Tudorel Toader spune că OUG de modificare a legilor justiţiei este o lege civilă, nu penală şi prin urmare nu se poate aplic retroactiv. El precizează că cerinţa de vechime pentru PICCJ este incidentă procurorilor delegaţi, iar pentru viitor se va aplica tuturor celor care vor să lucreze în PICCJ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri