Darius Vâlcov recunoaște mita de 1,5 milioane de euro

Data publicării:
DARIUS VALCOV 1 SENAT 7309788-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-2

ACTUALIZARE 20.04. A doua cerere de arestare a lui Darius Vâlcov a fost respinsă.


Informația că Darius Vâlcov ar fi recunoscut mita apare în referatul procurorilor privind propunerea de arestare preventivă. În acest document se arată că fostul ministru a spus, în timpul audierilor, că a primit acești bani, începând cu 2011, în mai multe tranșe, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de un apropiat. Banii veneau de la omul de afaceri Theodor Berna.

În schimbul acelor bani, Darius Vâlcov urma să-și exercite influența pentru ca firma denunțătorului din acest dosar să câștige contracte din bani publici.

În rechizitoriu apar și alte informații, cum ar fi cea că fostul ministru și-a împrumutat mai mulți apropiați, printre care și familia deputatului Daniel Bărbulescu, cel care a vorbit la DNA despre seiful pe care Darius Vâlcov îl ținea la el. Fostul ministru le-ar fi împrumutat sume mari de bani, pe care spunea că le avea de la mai multe nunți și botezuri, pentru deschiderea unor societăți comerciale, din al căror profit urma să primească și el o parte.

Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 aprilie, a lui Darius Vâlcov.

Infracţiunea de care este acuzat este efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.

Măsura arestării preventive a fost propusă de procurori având în vedere că Senatul a încuviințat cererea de arestare preventivă „pentru acele aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că Darius Vâlcov a săvârşit infracțiunea sus menționată, prin prisma calităților deținute de acesta de-a lungul timpului, de primar al municipiului Slatina, senator în Parlamentul României și membru al Guvernului României”.

Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri