De ce a fost reținut de DNA viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu

bogdan olteanu agerpres 8901746

FOTO: Agerpres

ACTUALIZARE.  Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost adus, vineri după-amiază, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro şi sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării. 

ACTUALIZARE.  Banca Națională a României reacționează după reținerea viceguvernatorului Bogdan Olteanu de către procurorii DNA. BNR precizează că activitatea instituției nu este afectată, iar atribuțiile viceguvernatorului vor fi preluate de colegi.

ACTUALIZARE. Anunțul reținerii lui Bogdan Olteanu este oficial. DNA a transmis un comunicat în acest sens.


Viceguvernatorul BNR a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit surselor judiciare citate de cele două agenții, Bogdan Olteanu ar fi recunoscut în timpul audierilor că s-a dus să discute cu Sorin Ovidiu Vîntu în 2008 pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunării (n.r. — Liviu Mihaiu), dar nu a recunoscut că a primit bani de la omul de afaceri.

Ar fi vorba despre o sumă de două milioane de euro cash, pe care Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi trimis-o lui Bogdan Olteanu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri din Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci premier, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei, susțin sursele judiciare citate de News.ro.

Negocierile pentru numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării s-au purtat în vara lui 2008, conform DNA.

Procurorii arată că Bogdan Olteanu a fost adus cu elicopterul lui Sorin Ovidiu Vîntu, aici în Delta Dunării. Întâlnirea a avut loc în baza Lebăda din localitatea Crişan, lucru recunoscut chiar şi în declaraţia dată la DNA de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Potrivit omului de afaceri, Bogdan Olteanu ar fi cerut 2 milioane de euro, din care păstra jumătate.

Imediat dupa întânirea din Delta, Liviu Mihaiu a fost chemat la Guvern - condus la acea vreme Calin Popescu Tariceanu - și anunțat că va fi numit guvernator al Deltei. Prima declarație publică despre acestă numire a fost făcută de Bogdan Olteanu, într-o emisiune televizata, deși șeful Camerei Deputaților nu avea nicio atribuție în acest sens.

„Chiar a făcut pentru Deltă. Şi chiar a tras ochiul publicului spre Deltă. Sigur că acum nu e uşor pentru el, că va trebui să treacă de la vorbitul cu gura la scrisul cu pixul. E cu povară mare pe spate”, a spus Bogdan Olteanu.

Anunțul a fost făcut cu două zile înainte de numirea oficială a lui Liviu Mihaiu. Guvernatorul Deltei Dunării este numit politic. Conform legii, propunerea este făcută de premier, iar ministrul Mediului numește persoana, dacă i se pare potrivită.

„Propunerea cu Liviu Mihaiu, pe care eu mi-am asumat-o, a venit din partea PNL. Noi pe teme de acestea politice nu interacţionam decât cu preşedintele de partid, premierul fiind acelaşi, nu am întors situaţia”, a spus Atilla Korodi, fostul ministru al Mediului.

Întrebat dacă a discutat cu Bogdan Olteanu despre numirea lui Liviu Mihaiu, Atilla Korodi a precizat că nu a făcut acest lucru.

Intervenția lui Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu l-ar fi costat pe Sorin Ovidiu Vântu un milion de euro. Anchetatorii spun că banii ar fi fost virați, printr-un intemediar, în contul unui offshore din Cipru. La trei zile de la plată, suma a fost retrasă din cont și i-a fost dusă lui Bogdan Olteanu la biroul de la partid. Au trecut opt ani până când presupusele fapte de corupție au ajuns la urechile procurorilor.

Bogdan Olteanu a fost audiat până după miezul nopţii de procurorii anticorupţie. Fostul şef al Camerei Deputaţilor a fost ţinut departe de ochii presei şi dus la Arestul Poliţiei Capitalei după ora unu noaptea.

Bogdan Olteanu este din 2009 vice-guvernator al Băncii Naționale a României. Acum atribuțiile lui la direcția juridică și cea de servicii informatice vor fi preluate de ceilalți membri din conducerea BNR.

„E o lovitură dată unui coleg al nostru. Până va hotărâ o instanţă despre ce este vorba, Bogdan Olteanu se bucură se bucură de prezumţia de nevinovăţie”, a explicat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR.

Procurorii au început urmărirea penală în acest dosar în urmă cu șase luni, iar în acest timp au audiat mai mulți martori și denunțători. Ieri, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost pus sub acuzare pentru cumpărare de influență.

Ce spune Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului a refuzat să comenteze aceste informații, spunând că nu comentează „zvonuri”.

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a susținut că, „după ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre”, va da următorul răspuns pentru toate înscenările: „Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri”.

„Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, odată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața legii și vor rămâne cu banii furați, eventual. După ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: 'Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri''', a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat că fostul președinte Traian Băsescu, „atunci când era la apogeul puterii sale”, a făcut numeroase eforturi de a-l elimina din fruntea Guvernului și din politică. „N-a reușit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupție”, a susținut președintele Senatului.

Ce spune Liviu Mihaiu

La rândul său, fostul guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu a știut și nici nu a participat la pretinsa tranzacție vehiculată în presă pentru numirea sa în funcție și, ironic, s-a declarat „onorat” de faptul că „transferul” său a avut o asemenea cotă.

„Mă bucur că am fost guvernatorul DD timp de aproape cinci luni (2008 — 2009) și că printre măsurile pe care le pot pune pe masă azi sunt: interzicerea vânătorii, regulamentul de urbanism și construcții în DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fără precedent asupra braconierilor. Nu am știut și nici participat la acea pretinsă tranzacție pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (și) pe șeful Camerei Deputaților la mână. Dacă e să intrăm în alt registru, sunt 'onorat' că 'transferul' meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/onești guvernatori ai DD (mă iertați :) ) a ajuns în fruntea DD printr-un asemenea act de corupție la un asemenea nivel”, a scris fostul guvernator pe Facebook.

Totodată, el a susținut că nimeni dintre cei implicați în acest scandal „sud-american” nu l-a sunat vreodată să-i ceară ceva. „Pentru simplul motiv că astea au fost condițiile pe care le-am pus Guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul. Justiția să-și facă (toată) datoria!”, a mai spus Liviu Mihaiu.

Cariera lui Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României din octombrie 2009, potrivit CV-ului său, postat pe site-ul Băncii Naţionale.

În perioada 2006 - 2008, Bogdan Olteanu a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar din decembrie 2008 şi până în octombrie 2009 a fost vicepreşedinte al Camerei.

Actualul viceguvernator al BNR a fost şi ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, din decembrie 2004 şi până în martie 2006, în Guvernul Tăriceanu. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu este şi cel care l-a propulsat în politică, Olteanu începându-şi cariera pe postul de consilier al ministrului Industriei şi Comerţului Călin Popescu Tăriceanu, în 1997. Un an mai târziu, Bolgdan Olteanu, absolvent de Drept, a început să profeseze avocatura, la propriul său cabinet.

Invitat la Digi24 în emisiunea Elenei Vijulie „Kilometrul 0”, Bogdan Olteanu declara în 2013, la rubrica „Test de sinceritate”, că îl consideră pe Călin Popescu Tăriceanu cel mai bun premier al României după 1989, chiar dacă este subiectiv, pentru că i-a fost și îi este prieten. Revedeți secvența AICI.

Bogdan Olteanu a fost membru PNL din 1991, ocupând mai multe funcţii la organizaţia de tineret, până la cea de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal, între 1998-2000. În noiembrie 2004, Olteanu a fost ales deputat de Bucureşti pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr, reamintește News.ro.

Citiţi şi:

Ce avere are Bogdan Olteanu
Dosarele lui Sorin Ovidiu Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu execută, din 22 iulie, o pedeapsă de şase ani şi două luni închisoare primită la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul Petromservice. Vîntu mai are trei condamnări - două definitive, în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa, şi una în fond, contestată de omul de afaceri, privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii.

Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Sorin Ovidiu Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, şi din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, în 22 iulie 2016 fiind reîncarcerat.

În dosarul devalizării FNI, după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, în 9 februarie 2015, la şase ani şi patru luni de închisoare, Vîntu a contestat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul se judecă din aprilie 2015, următorul termen fiind stabilit în 14 septembrie, când omul de afaceri ar trebui să fie audiat.

Numele lui Sorin Ovidiu Vîntu apare şi în dosarul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja, condamnat definitiv, în martie, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că i-a cerut un milion de euro omului de afaceri pentru a interveni la un judecător de la instanţa supremă în vederea pronunţării unei pedepse cu suspendare pentru Vîntu, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, precizează News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate