De ce a mers Toader la comisia lui Iordache cu legile justiţiei. Ce valoare are demersul

Data actualizării: Data publicării:
2017_06_28_GC_dezbatere min justitiei-6198-inquam-george calin - tudorel toader
Foto: InquamPhotos. George Călin

Ministrul Justiţiei a răspuns criticilor aduse după przentarea în comisia specială a Parlamentului a pachetului de legi privind justiţia.

2017_06_28_GC_dezbatere min justitiei-6198-inquam-george calin - tudorel toader
Foto: INQUAM_George Calin

Într-un comunicat transmis vineri, Tudorel Toader invocă faptul că prezenţa sa la comisia condusă de Florin Iordache reprezintă "un act de cooperare constituţională loială", "nu are semnificaţia unei 'transmiteri' a proiectului de lege de către Parlament", dar "nici a vreunei încălcări a procedurilor constituţionale sau legale"

"Invitarea ministrului justiţiei pentru a prezenta, în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, proiectul Legii de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi răspunsul favorabil al acestuia la invitaţia transmisă, este un act de cooperare constituţională loială, respectând cadrul constituţional de referinţă. Răspunsul la această invitaţie nu are semnificaţia unei 'transmiteri' a proiectului de lege de către Parlament, şi nici a vreunei încălcări a procedurilor constituţionale sau legale. Dimpotrivă, un refuz al ministrului justiţiei de a se prezenta în faţa unei Comisii parlamentare şi a oferi informaţii cu privire la acte ce intră în sfera de competenţă a acestei Comisii, ar fi avut semnificaţia unui act grav de încălcare a Constituţiei. Curtea Constituţională a constatat recent că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României generat de un asemenea refuz de prezentare în faţa Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor (Decizia nr.611/2017)", spune Toader, citat de News.ro

Conform lui Toader, iniţiativele parlamentare care ar putea privi acelaşi domeniu de reglementare sau aceleaşi soluţii legislative promovate la nivelul Guvernului, sau preluarea acestora, cum este situaţia în cauză, ţin de voinţa Parlamentului, care nu poate fi cenzurată nici de autoritatea executivă şi nici de cea judecătorească.

Demersul ministrului Toader a fost aspru criticat de mai mulţi actori din domeniu, inclusiv de instanța supremă.

Astfel, prin vocea preşedintei Cristina Tarcea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată că proiectul nu a beneficiat de transparență și, mai important, ar exista nereguli cu privire la discutarea proiectului în Comisia specială condusă de Florin Iordache. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri