De ce e mai gravă OUG pe legile justiţiei decât Ordonanţa 13?

Data publicării:
justitie_02_INQ_Octav_Ganea
Ordonanta care modifica legile justitiei produce un cutremur în sistemul judiciar. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ordonanta care modifica legile justitiei produce un cutremur în sistemul judiciar. După o aşteptare de 30 de ore, ordonanţa a fost publicată. Şi susprizele sunt de proporţii. Prima consecinţă a ordonanţei va fi că niciun procuror DNA nu-şi mai poate desfăşura activitatea.

O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

„La Parchetul General a rămas interviul, numai la DNA e concurs.

Şi cei din DNA au dat un interviu, acum le-ai gradat un tip de cerinţă pentru a-i pune în imposibilitatea de a mai funcţiona cu actuala structură”, a explicat la Jurnalul de Seară fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

El a vorbit despre consecinţele pe care le are această ordonanţă publicată azi, comparativ cu OUG 13.

„E mai grav ca la OUG 13, pentru că aici loveşte în sistem. OUG 13 facilita un fel de graţiere, amnistie pentru diverse categorii care, numeric, erau limitate. Aici nu ştim căt de departe poate merge. Ai blocat un sistem. Unul din pilonii de funcţionare a statului, ai dovedit că statul nu are echilibre, deci politicul poate face ce vrea.

Consecinţele pot fi pe multiple planuri, mai ales pe cel al relaţiei cetăţean – instituţii.

Când ţi se spune: treci la un partid din coaliţie, altfel de nu te fac şef de secţie la spital, ieri poate nu credeai, azi poate te mai gândeşti”, a explicat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru a vorbit şi despre mesajul transmis prin această OUG pe legile justiţiei: „În agresivitatea în ochii lumii, în genul acesta de atitudine se vede clar că e fără întoarcere. În cancelarii sunt cu totul altfel, sunt mieluşei. Îi poate opri cineva. Da, poate încerca. Preşedintele poate convoaca CSM, să îl invite şi pe ministrul Justiţiei şi să plece de acolo de-abia după ce iese fum pe coş, adică atunci când sistemul judiciar va deveni funcţional”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri