De ce nu a fost eliberat Dan Voiculescu. Motivarea instanţei

Data actualizării: Data publicării:
dan voiculescu inainte de sentinta

Dan Voiculescu nu avea cum să documenteze corespunzător lucrările ştiinţifice scrise în spatele gratiilor. E unul dintre motivele pentru care Judecătoria Sectorului 5 nu a fost de acord cu eliberarea condiţionată a omului de afaceri. În plus, magistraţilor le-a trezit suspiciuni viziunea prezentată de Dan Voiculescu în privinţa pedepsirii celor condamnaţi pentru corupţie - el susţine că astfel de infracţiuni nu ar trebui să aibă termen de prescriere, mai ales când prejudiciul n-a fost recuperat.

Odată ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare, omul de afaceri nu a părăsit peniteniciarul nici măcar pentru a-şi susţine cererea de eliberare condiţionată. Iar pledoaria avocaţilor nu i-a convins pe judecători, care n-au fost impresionaţi nici de căruciorul plin de volume semnate de Dan Voiculescu.

"Raportat la condiţiile concrete de care acesta a beneficiat în detenţie precum şi la durata de timp acordată redactării fiecărei lucrări, este imposibil ca acestea să fie opere ştiinţifice riguros întocmite, care să dovedească că scopul pedepsei a fost atins.", se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5.

Instanţa a remarcat faptul că Dan Voiculescu a lucrat simultan la nouă lucrări ştiinţifice. Iar potrivit DNA, ar fi avut nevoie de doar 25 de ore ca să scrie o carte de aproape 300 de pagini. Judecătorilor le-a atras atenţia următorul paragraf, care apare într-una din lucrările ştiinţifice ale fostului senator.

"Considerăm că trebuie aduse modificările necesare legislaţiei pentru ca infracţiunile de corupție să nu se bucure de prescriere, graţieri, reduceri ale termenelor de recluziune sau alte prevederi favorizante, mai ales atunci când pagubele nu au putut fi recuperate”- D. Voiculescu, "A patra cale">

„Chiar dacă la prima vedere astfel de paragrafe par a fi o dovadă de demagogie, raportat la fapta pentru care petentul este încarcerat, instanţa consideră că trebuie analizată în ansamblu activitatea ştiinţifică din penitenciar a petentului pentru a stabili dacă acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a gândit ceea ce a scris sau din contră, toate acestea nu reprezintă decât o modalitate facilă de a fi liberat condiţionat mai devreme.", se arată în motivarea deciziei judecătorului.

Dan Voiculescu a fost condamnat în august 2014, la zece ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. După ce a fost încarcerat, acesta a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi.

Sursa Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri