De ce nu poate fi dată OUG pe codurile penale? Explicaţiile lui Augustin Zegrean

Data actualizării: Data publicării:
augustin zegrean captura youtube

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a explicat la Digi24 de ce nu poate fi dată OUG pe codurile penale. El a făcut referire la practica constituţională şi a concluzionat că o astfel de metodă de legiferare, prin ordonanţă de urgenţă, ar fi contrară practicii Curţii Constituţionale şi a Constituţiei.

„Am avut în 2010 o situaţie asemănătoare, când guvernul a retras din Parlament o lege care era în dezbateri, şi-a asumat răspunderea, era vorba de legea educaţiei. CCR a spus că e conflict juridic pentru că o lege deja în dezbatere parlamentară nu mai poate fi retrasă de guvern şi adoptată prin altă modalitate.

Conform Constituţiei, Parlamentul e unica autoritate legislativă, guvernul doar în situaţii extraordinare poate legifera prin ordonanţe simple sau OUG.

Nu se poate da OUG pe coduri. Dacă se face e contrar practicii CCR şi contrar Constituţiei.

În 2010 Tudorel Toader era la Curte.

Nu are nicio logică, modificările acestea sunt de foarte multă vreme în dezbatere publică.

Proiectele au trecut prin Parlament, au ajuns la CCR, Curtea le-a dat înapoi la Parlament, Parlamentul trebuie să le pună în acord cu Constituţia.

Constituţia spune că Parlamentul sau Guvernul pune în acord legea, asta înseamnă că dacă legea a fost adoptată de Parlament, Parlamentul trebuie să o pună în acord. Dacă a fost OUG, Guvernul trebuie să o facă.

Nu trebuie amestecate lucrurile”, a explicat Augustin Zegrean.

democraţia e costitsitoare, uneori durează f mutl adoptarea legilor

dacă încălcăm regulile nu vorm fi niciodată o ţară democratică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri