Decizia în privința revocării șefei DNA, anunțată de Tudorel Toader în curând

Data actualizării: Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, spune că va anunţa în foarte scurt timp dacă va cere sau nu revocarea din funcţie a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Koveşi. Tudorel Toader a precizat, la Antena 3, că aşteaptă finalizarea controlului la DNA.

Întrebat despre o posibilă revocare a șefei DNA, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a spus, miercuri seară, la Antena 3, că „în forul său interior” a luat decizia, pe care o va anunţa curând într-o conferinţă de presă, fără a preciza o dată exactă. Toader a subliniat, însă, că o eventuală decizie de revocare a şefei DNA nu îi aparţine în totalitate. Un rol îl are și președintele Klaus Iohannis.

„Decizia nu poate fi decât una în limitele competenţelor legale, partajate de data aceasta. Ministrul justiţiei poate să facă acea evaluare şi să propună revocarea sau menţinerea în funcţiei. Competenţele sunt partajate între ministrul justiţiei şi preşedintele Republicii. Vă asigur că eu îmi voi îndeplini competenţele mele. Într-un termen scurt sau foarte scurt. Eu pot lua decizia, important este să o comunic”, a spus ministrul justiţiei, întrebat dacă o va revoca sau nu din funcţie pe Kovesi.

„CEDO vorbeşte de termen rezonabil, dar acolo e vorba de cauze. Eu vă pot spune într-un termen scurt sau foarte scurt”, a completat Toader în legătură cu momentul anunțării deciziei.

De asemenea, întrebat dacă în forul său interior a luat decizia, Toader a răspuns afirmativ. „Am luat decizia”, a afirmat el. „În procesul decizional sunt două momente, cel intern şi extern. Se spune că factorul intern, dacă nu este exteriorizat, nu produce efecte juridice. În momentul în care voi decide să trec la momentul al doilea, atunci voi ţine o conferinţă de presă la Ministerul Justiţiei. Vă voi invita. În egală măsură, voi invita deodată toate mijloacele media”, a precizat Tudorel Toader.

Luna trecută, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea că nu are emoții privind o posibilă revocare a sa din funcţie şi că îşi va face treaba până în ultima zi de mandat.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, condusă de deputatul PSD Oana Florea și în care majoritatea este deținută de PSD și ALDE, i-a cerut ministrului justiției, Tudorel Toader, să ia „măsurile pe care le consideră necesare” împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, acuzată că și-a încălcat jurământul și a ignorat decizia Curții Constituționale.

 Șefa DNA a fost invitată să participe la mai multe ședințe ale comisiei, dar aceasta a refuzat să se prezinte.

Pe de altă parte, la sfârșitul lunii octombrie, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, cu observaţii, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Direcţia Naţională Anticorupţie, concluzionând că activitatea conducerii DNA este eficientă. De asemenea, s-a stabilit ca în termen de şase luni să fie făcut un alt control la DNA pentru rezolvarea problemelor găsite la Secţia a II-a.

Raportul Inspecției Judiciare a dat naștere unui scandal. Kovesi a criticat raportul și a susţinut că nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelaşi subiect fiind diferite, că există o lipsă de metodologie în redactarea documentului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file.

Ulterior, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, că în luarea unei decizii privind o eventuală propunere de revocare a Codruţei Kovesi de la şefia DNA va ţine cont şi de alte elemente, nu doar de raportul CSM, iar aceste aspecte pot fi inclusiv declaraţiile fostului angajat al SRI Daniel Dragomir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri