Decizia pe care trebuie să o ia instanța supremă: cât de grave sunt furturile la locuințe cu sisteme de alarmă

Data publicării:
furturi-din-locuinte

Sistemele moderne de alarmă, pe care tot mai mulți dintre români și le montează pentru a se feri de hoți, le dau bătăi de cap magistraților.

Judecătorii nu știu cum să îi pedepsească pe cei care încearcă să le păcălească sau chiar să le distrugă în încercarea de a intra într-o locuință sau într-un sediu de firmă.

Problema a dus la decizii diferite în cazuri similare - unii judecători consideră că este vorba despre un furt simplu, pedepsit cu cel mult 3 ani de închisoare, iar alții văd păcălirea alarmei ca pe ceva foarte grav.

Pentru că părerile sunt diferite în legătura cu jaful la casele sau firmele dotate cu sisteme de alarmă, instanța supremă a fost chemată să decidă dacă vorbim despre furt sau despre furt calificat.

Principala diferență dintre cele două încadrări este dată, desigur, de pedepsele prevăzute de lege. Furtul se sancționează cu până la trei ani de detenție, în timp ce furtul calificat se pedepsește cu până la cinci ani în spatele gratiilor.

Pentru fiecare abordare, magistrații au primit și argumente. O parte dintre judecători au considerat că dezactivarea sistemului de alarmă nu agravează situația făptașului. Alții cred însă că „fapta este substanțial diferită de o infracțiune de furt simplu, întrucât în acest caz presupune înlăturarea unui mijloc de protecție instalat suplimentar de persoana vătămată chiar în scopul împiedicării furtului. S-a apreciat că trebuie reținut furtul calificat și în situația în care sistemul de alarmă nu este distrus, ci doar înlăturat”.

Anual, procurorii trimit în judecată cel puțin 8.000 de suspecți de furt, una dintre cele mai întâlnite infracțiuni. Cu toate acestea, numărul furturilor este în scădere, arată statisticile ultimilor trei ani.

Furturi, 2018: 8.053

Furturi, 2017: 8.439

Furturi, 2016: 9.696

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri