Sari la conținut

Decizie finală în cel mai mare dosar de evaziune fiscală instrumentat la Oradea

FOTO: Facebook Poliţia Română

Omul de afaceri Ion Govoreanu este acuzat de către procurorii DNA Oradea că a creat un grup infracțional prin intermediul căruia a adus un prejudiciu statului român în valoare de peste 22,5 milioane de euro. Lotul Govoreanu cuprinde opt oameni de afaceri care până în 2011, când a început procesul, au creat un carusel evazionist.

Potrivit rechizitoriului încheiat de procurorii DNA Oradea, ”Ion Govoreanu  a coordonat, direct sau prin interpuşi, activitatea mai multor societăţi comerciale care au simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei societăţi comerciale aflate în insolvenţă controlate de Govoreanu: SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL”

Anchetatoriii susţin că produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă. Introducerea în circuitul comercial a firmelor în insolvenţă şi a firmelor tip "bidon" era doar formală, în scopul de a acumula în sarcina celor din urmă plata taxei pe valoare adăugată.

Ion Govoreanu a fost pus sub învinuire în noiembrie 2010 de procurorii DNA Oradea. El a fost arestat mai bine de 6 luni de Tribunalul Bihor pentru fapte de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor.

Procesul a fost amânat de 28 de ori numai pentru audierea martorilor și a inculpaților. Ion Govoreanu a făcut de două cereri de recuzare a completului, ambele respinse de magistrați, iar la ședința din 17 august omul de afaceri a fost amendat cu 2.000 de lei pentru pentru exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale.

Govoreanu execută acum o altă condamnare de 3 ani și șase luni pentru tranzacții ilicite cu zahăr.