Anca Jurma, procuror-şef interimar al DNA, a preluat mandatul

Data actualizării: Data publicării:
Laura Codruta Kovesi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ceremonia de predare-primire a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a avut loc la ora 11.00, la sediul DNA. Procurorul general Augustin Lazăr a lăudat-o pe noua șefă a DNA și a asigurat că lupta anticorupție va continua „cu fermitate”.

Laura Codruta Kovesi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiţi şi: Primele mii de pensii care ar putea crește cu adevărat în guvernarea PSD-ALDE. Și o „bătaie de joc” cu repetiție la adresa CCR

Actualizare 11:40. Anca Jurma a declarat că DNA „trebuie să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă”.


Actualizare 11:34. Au început declarațiile la sediul DNA. Augustin Lazăr a precizat că Anca Jurma va fi procuror-șef interimar al DNA pentru șase luni, până va avea loc concursul pentru preluarea șefiei acestei instituții.

Lazăr a lăudat-o pe Anca Jurma: „Este dovada că DNA are resurse”.

Procurorul general a subliniat că „lupta anticorupție va continua cu fermitate. Aplicarea legislației anticorupție se va aplica în continuare conform cu standardele internaționale”, a subliniat el.


Procurorul general al României Augustin Lazăr a promis, joi dimineață, că va face declaraţii la ora 11:00, atunci când la DNA va avea loc predarea mandatului de procuror şef al Laurei Codruţa Kovesi.

Mandatul va fi preluat de către Anca Jurma. Șef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi, ea a fost delegată în funcţia de procuror şef interimar al DNA.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activităţii anticorupţie, care reprezintă o prioritate a Ministerului Public, în îndeplinirea rolului său constituţional. În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a precizat Ministerul Public într-un comunicat de presă, la anunțul noului șef al DNA.

Citiți și Cine este Anca Jurma, procurorul delegat la conducerea DNA în locul lui Kovesi

Ministerul Justiţiei a anunţat că organizează în perioada 9 - 30 iulie selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 09 – 30.07.2018, la sediul său din Bucureşti, str. Apolodor, nr. 17, sectorul 5, cod 050741, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, este anunţul Ministerului Justiţiei.

Potrivit articolului 54 din Legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele României poate refuza motivat numirea în aceste funcţii de conducere aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri