Demis în urmă cu o săptămână "pe criterii de performanţă", acum acuzat de DNA. Învinuirile aduse fostului şef al serviciului secret al MAI

Data publicării:
160215 DIPI Nicolae Gheorghe 03 INQUAM Octav Ganea

Gheorghe Nicolae: FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 12.30. Nicolae Gheorghe este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

În acest dosar au mai fost puşi sub acuzare Pavel Gabriel Nicolae, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), pentru complicitate la abuz în serviciu, şi, respectiv, Marian Dănuţ Iacob - comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul DIPI – şi Nelu Zărnică - chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului DIPI, pentru deturnare de fonduri.

„În vara anului 2015, Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție”, anunţă DNA.

Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

„În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.
În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă”, potrivit procurorilor anticorupţie.

ACTUALIZARE 11.10. Gheorghe Nicolae a plecat de la DNA, fără a da detalii în legătură cu discuţiile avute cu procurorii.


Gheorghe Nicolae a fost chemat pentru audieri într-un nou dosar de corupţie.

El a fost demis din funcţie săptămâna trecută, decizia fiind luată de premierul Dacian Cioloş, la propunerea ministrului de Interne, Petre Tobă.

Ulterior, Petre Tobă a explicat că a hotărât schimbarea pe criterii de performanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri