Sari la conținut

Deputat în conflict de interese: Nu am motive să demisionez

Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, consideră că nu are de ce să părăsească Legislativul după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu i-a dat câştig de cauză, menţinând o decizie de conflict de interese.

cataniciu

Instanţa supremă a respins cererea deputatului ALDE Steluţa Cătăniciu de anulare a deciziei de conflict de interese dispuse în noiembrie 2015 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În prima reacţie publică avută după decizia instanţei supreme, parlamentarul a declarat că nu ia în calcul plecarea din Parlament. "Sentința pronunțată de ÎCCJ nu schimbă cu nimic situația mea. Da, s-ar fi schimbat dacă era admisă contestația în anulare, dar cum nu a fost, practic rămâne în vigoare sentința din noiembrie, 2015. Și nu am niciun motiv pentru care ar trebui să demisionez, pentru că eu am respectat această sentință, așa cum de altfel a respectat-o și Parlamentul", a declarat deputatul Steluţa Cătăniciu, pentru Actual de Cluj

O solicitare în sensul vacantării locurilor de deputat a Steluţei Cătăniciu, şi a lui Ioan Sorin Roman, declarat incompatibil, a fost trimisă zilele trecute Parlamentului de către Agenţia Naţională de Integritate.

Evoluţia cazului

În martie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Steluţa Gustica Cătăniciu a fost în conflictul de interese administrativ când a ocupat funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca (2008-2012), întrucât a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în proces cu municipalitatea, scrie News.ro.

O lună mai târziu, Steluţa Cătăniciu a cerut Curţii de Apel Cluj să anuleze raportul ANI, însă instanţa i-a respins cererea în 30 decembrie 2013. Cătăniciu a contestat decizia la insnaţa supremă, care în 24 noiembrie 2015 a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti şi a stabilit definitiv că Steluţa Cătăniciu a fost în conflict de interese administrativ.

Steluţa Cătăniciu a formulat o contestaţie în anulare, însă şi această cale extraordinară de atac a fost respinsă ca nefondată de instanţa supremă.

Potrivit prevederilor legale, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioada de trei ani de la dată rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”.

ANI arăta, în raportul din 2013, că Steluţa Cătăniciu a participat, în 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru un spaţiu cu altă destinaţie al societăţii Cooperativă Meşteşugărească Foto Optică din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acelei hotărâri, în 5 mai 2009, Cătăniciu a încheiat cu societatea respectivă un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţa a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Consilierul local a reprezentat în instanţa interesele societăţii, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la dată de 22 aprilie 2008, şi, respectiv, 5 mai 2009, încasând pentru acestea 8.000 de lei.