Dezbatere Tăriceanu, Severin, Stănoiu: Când prea mulți încalcă legea, schimbi legea

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
adrian severin-1

Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Florin Iordache (PSD), au organizat la Parlament o dezbatere pe tema independenței justiției și a relațiilor dintre puterea judecătorească, puterea executivă și puterea legislativă. La întrevedere au participat și prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, și președintele Asociației Magistraților din România, Constantin Sima. Printre invitați s-au numărat și Rodica Stănoiu, fost ministru PSD al Justiției, colonelul în rezervă Mircea Dogaru și Adrian Severin, fost europarlamentar PSD, condamnat în prima instanță la trei ani și trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență.

În numele Senatului, Tăriceanu a avut și anul trecut mai multe întrevederi cu reprezentanții Asociației Magistraților din România, întrevederi în urma cărora președintele Camerei Superioare a formulat mai multe acuzații la adresa procurorilor și fostei șefe a Curții Supreme, Livia Stanciu. În mai 2015, Tăriceanu i-a cerut președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, înlăturarea „prin demitere ori demisie” a șefelor DNA și ICCJ, Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu.

Tăriceanu: „S-au produs abuzuri flagrante”

În dezbaterea organizată astăzi la Parlament, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un nou atac la adresa procurorilor și serviciilor de informații. „Sub paravanul luptei necesare împotriva corupției s-au produs abuzuri flagrante, care au anulat cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul la propria imagine și prezumția de nevinovăție, iar telejustiția a devenit un modus operandi curent. Scăderea încrederii în actul de justiție e datorată și modului în care serviciile de informații au transformat justiția, după propriile aserțiuni, într-un câmp tactic. Bănuielile privind ofițerii acoperiți în rândul autorităților judecătorești persistă și nu văd nicio acțiune care să înlăture această bănuială teribilă”, a declarat Tăriceanu, el însuși judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.

În viziunea președintelui Senatului, viitorul Parlament ar trebui ca, împreună cu CSM și asociațiile magistraților, să găsească „soluții mai puțin politice” pentru a crește încrederea în justiție, soluții „bazate pe experiența din alte țări, dar și experiența noastră recentă”. Nu în ultimul rând, Tăriceanu a readus în discuție ideea ca procurorii să nu aibă același statut cu judecătorii. „Știu că unii judecători au o problemă serioasă în această privință”, și-a argumentat ideea președintele Senatului.

La rândul său, președintele Asociației Magistraților din România, Constantin Sima, a declarat că „nu putem avea o justiție independentă cu un procuror lipsit de independență” și că „urmărirea penală trebuie desfășurată cu respectarea tuturor principiilor constituționale”.

În replică, prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a arătat că „cel mai important câștig l-a reprezentat impunerea statutului de magistrat al procurorului”, ca o garanție a faptului că anchetatorii își pot desfășura imparțial și independent activitatea. „Fără o independență reală a procurorilor n-am putea vorbi de o independență a justiției. Din acest motiv, calitatea de magistrat a procurorului român însărcinat cu apărarea ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor e un important câștig pentru independența justiției, buna funcționare și consolidarea statului de drept”, a precizat Licu.

Rodica Stănoiu: „CSM, organism obez, clonă a MJ”

Fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu s-a declarat nemulțumită de modul actual de alcătuire și de funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe care îl consideră „o clonă a ministerului”, formată „din demnitari rupți complet de realitățile sistemului”. „MJ are în jur de 180-190 de consilieri asimilați, CSM are vreo 400 de angajați. Un organism obez, birocratic, care nu are nicio legătură cu ceea ce noi am conceput să fie”, a mai declarat Stănoiu. Fostul ministru al Justiției s-a mai pronunțat împotriva ideii de răspundere a magistraților, argumentând că „magistratul nu vorbește la persoana I, spune legea” și acuzându-i pe parlamentari de aroganță. „În general, dacă nu are instrumente cu care să lucreze cum trebuie, magistratul nu are ce face. El rostește dreptul. Dacă ceea ce rostește e confuz, ambiguu, neclar, atunci ne întoarcem la răul original de la Legislativ (...) Dumnevoastră sunteți aroganți. Ați răspuns Institutului de Cercetări Juridice, la cele 80 de observații făcute Codului Penal, că degeaba vin cu ele, că adoptați ceea ce doriți”, a declarat Stănoiu.

adrian severin captura

Adrian Severin: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt”

Despre independența justiției, democrație și statul de drept a ținut să vorbească și fostul europarlamentar PSD Adrian Severin, condamnat în luna februarie 2016 la trei ani și trei luni de închisoare cu executare, în prima instanță, pentru fapte de corupție. „Azi, lucrurile sunt complet pe dos. Parlamentul e atacat de justiție, iar Executivul ne spune că sunt hotărâri judecătorești care nu trebuie aplicate, de data asta hotărâri care îi privesc pe magistrați. Ceea ce mi se pare că schimbă complet paradigma și normalitatea”, a declarat Severin. Fostul europarlamentar social-democrat a mai susținut că „justiția independentă nu trebuie să fie călăul libertăților, ci garantul libertăților. Or, ceea ce noi constatăm din ce în ce mai mult, mai ales prin insistența pe latura punitivă, că ea devine din ce în ce mai mult călăul libertăților”.

În plus, Severin a susținut că atunci „când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul”. „Ne mirăm că poporul este corupt, că toată lumea încalcă legea. Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupția înseamnă deviere și devierea nu poate fi a majorității sau a unanimității”, a concluzionat politicianul condamnat pentru fapte de corupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri