Dezincriminarea abuzului în serviciu ar lăsa DNA fără jumătate din dosare. Sute de milioane de euro nu vor mai fi recuperate

Data publicării:
09DSC 9428

 

Curtea Constituţională a judecat aceste excepţii de neconstituţionalitate pe 24 mai, însă a amânat luarea unei decizii. Una dintre aceste excepţii a fost invocată de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit sesizărilor, noţiunea de "abuz în serviciu" este neclar definită în Codul penal, astfel încât este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infracţiunii.

News.ro notează că, potrivit articolului 297 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

De altfel, fosta șefă a DIICOT Alina Bica a lucrat la definirea Codului penal.

Înainte de primul termen al acestui dosar la Curtea Constituţională, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avertizat că o decizie de neconstituţionalitate dată de judecători ar duce la închiderea a peste 800 de dosare aflate în ancheta procurorilor anticorupţie privind achiziţii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.

„Este o infracţiune extrem de clară. Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege. Cam o treime din infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt aceste infracţiuni de abuz în serviciu. În ziua de astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice. În general, în aceste dosare sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu. Daca această sancţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie, noi n-o să putem să facem investigaţii. O să facem investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni”, spunea Laura Codruța Kovesi.

În ultimii 10 ani a fost invocată această excepție și a fost respinsă de fiecare dată. Legislația nu s-a schimbat. Și CCR a avut o practică forte clară. Acum s-au trezit niște funcționari trimiși în judecată de DNA care brusc au decis că legea nu este previzibilă. În toate aceste situații, judecătorii au menționat că există o practică unitară și că această cerere trebuie respinsă”, a spus Laura Codruța Kovesi, la Digi24, în urmă câteva zile.

Șefa DNA a amintit că nu există nicio hotărâre CEDO legată de abuzul în serviciu și că, potrivit ONU, „există concordanță din textul din legislația națională și cea internațională, totul ne arată că această infracțiune este corect formulată, previzibilă si nu trebuie modificată”.

Pe de altă parte, dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, „funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a adăugat ea.

Citiți și

Miza dezincriminării abuzului în serviciu. Șapte persoane importante care pot scăpa

Dosare în care a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate

Laura Codruța Kovesi: Prejudiciu de 620 de milioane de euro în dosare de abuz în serviciu doar pentru anul trecut

Augustin Zegrean: Este aşa un hăţiş legislativ încât poţi să greşeşti fără nicio vină. Trebuie să avem încredere în funcţionari

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri