Rise Project: Banii şi "tribul" lui Mazăre din Madagascar

Data actualizării: Data publicării:
radu-mazare-caiac-radumazare-ro

"RISE a urmărit o celebră șpagă românească până în insula Madagascar din sud-estul Africii. Aici, banii au ajuns într-un complex turistic, ridicat pe o plajă exotică ascunsă după o pădure tropicală. Șpaga a primit-o Radu Măzăre, susțin procurorii, atunci când era primar și călătorea frecvent pe mai multe continente pentru distracție și profit", scrie publicaţia online de investigaţii, Rise Project.

Potrivit jurnaliştilor Rise, tranzacţia "ar fi intermediat-o magnatul Elan Schwartzenberg, prieten vechi cu Mazăre și cel care alimenta sistematic contul bancar al acestuia. Colaborarea lor s-a întins peste un deceniu, dar a sfârșit prost când Mazăre a fost săltat de DNA. Schwartzenberg era deja plecat din țară. Poliția îl caută de un an, dar l-a pierdut, între timp, și pe cel acuzat că a plătit mita: israelianul Avraham Morgenstern, dispărut recent fără urmă".

Investigaţia jurnalistică realizată de Rise reface istoricul terenului, dar şi al plăţilor efectuate, insistând totodată pe numele principalelor personaje implicate: "Pe 24 aprilie 2012, Mazăre a închiriat un teren de aproape 1,8 hectare pe malul Oceanului Indian, în nord-estul insulei. Mai exact, în Andovokonko Bay, localitatea Ankorikahely. Contractul se întinde pe 99 de ani și a fost semnat și de fratele său, Mihai Mazăre, care se ocupa, în paralel, și de înființarea companiei Ocean Dunes SARL – proiectată să ridice un complex turistic pe terenul abia închiriat.  Radu Mazăre a spus atunci că terenul era al unui trib local, iar asta a întârziat semnarea documentelor: “Nu aveau acte pentru pământ. Din cauza asta a durat cam patru luni până când a fost gata. Au dezgropat urnele străbunilor, au măsurat, au intabulat, au trecut terenul prin toate formele legale”. Asta declara politicianul pe 26 aprilie 2012, la două zile după ce semnase contractul de închiriereRISE a descoperit că “tribul” lui Mazăre era, de fapt, un tânăr malgaș cu străbuni în România. Îl cheamă Dorin-Freeman Manahadray și este proprietarul celor 1,8 hectare".

Articolul Rise Project poate fi consultat integral AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri