Sari la conținut

Diana Nemeş, acuzată de spălare de bani în SUA, va fi extrădată în România

  

Diana Nemeş a fost de acord cu extrădarea. În cazul lui Radu Nemeş nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale, anunţă Mediafax.

Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.

O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite.

Potrivit unor documente judiciare, investigatorii au descoprit un buncăr, în cursul unor cercetări la proprietatea de peste 21 de hectare din Yelm. Anchetatorii au adus un georadar, pentru a căuta aur despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate.

Agenţi FBI care au efectuat percheziţii în casă au găsit patru pistoale şi două puşti, inclusiv o armă de asalt de tip AR-15, potrivit declaraţiilor procurorilor. Niciunul dintre cei doi soţi nu are autorizaţie pentru deţinerea de arme de foc.

Potrivit Mediafax, Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.

Oficiali români din domeniul luptei împotriva corupţiei îi acuză pe Radu şi Diana Nemeş de comiterea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei.

Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

Cei doi sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht. Într-o scrisoare adresată tribunalului, avocatul Dianei Nemeş a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim şi pretinde că sumele vizate au fost obţinute legal.

Radu şi Diana Nemeş sunt în continuare sub arest. Documente judiciare publice consultate de site nu conţin vreo acuzaţie formulată la adresa celor zece persoane care trăiesc în Statele Unite şi care sunt suspectate că-i ajută.

Soţii Nemeş sunt implicaţi în acelaşi dosar de corupţie în care au mai fost acuzaţi Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, şi şeful său de cabinet, Codruţ Marta, acuzaţi că au păgubit statul cu peste 15 milioane de euro. Radu Nemeş şi Dana Nemeş sunt acuzaţi de procurorii români că au vândut peste 33.000 de tone de motorină fără să plătească taxele.