DIICOT: Achiziţii fictive de 2 milioane euro la Compania pentru Controlul Cazanelor. Angajații scoteau banii de la bancomat

Data publicării:
ofiteri diicot cu cagula
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate au făcut miercuri 39 de percheziții într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. Potrivit DIICOT, mai mulți angajați de la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (companie de stat, în subordinea Ministerului Energiei) au făcut aproape 500 de achiziții publice fictive în ultimii trei ani, prejudiciind bugetul companiei cu circa două milioane de euro.

Procurorii DIICOT arată într-un comunicat remis miercuri că angajații CNCIR au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei) și că membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care le-au adus profit.

„Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/ persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat. Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate - Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit procurorilor, grupul a acționat din mai 2020 până în prezent, reușind delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei (aproximativ două milioane de euro), provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

19 membri ai grupului vor fi duși la sediul DIICOT pentru audieri.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri