DIICOT: Membrii unei grupări specializate în trafic de minori și proxenetism, arestați preventiv

Data publicării:
politisti mascati foto politia romana facebook 05 08 2015

Foto: facebook

Anterior, procurorii DIICOT Iași au dispus reținerea lui Gheorghiță-Alexandru Lungu, Neculai Ursache, Dumitru Claudiu Lupu și Adrian Nica pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și proxenetism.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi Agerpres, în perioada martie-decembrie 2015, Alexandru Lungu și Neculai Ursache au constituit pe raza municipiului Iași un grup infracțional organizat specializat în racolarea și exploatarea sexuală a unor minori, având vârste cuprinse între 13 și 17 ani, cu un grad redus de instrucție, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilități psihice și care provin din familii defavorizate sau dintr-un centru de plasament din Iași.

"Având în vedere vulnerabilitatea extremă a potențialelor victime, (...), membrii grupării au acționat în mod coordonat, prin intermediul unor tinere care au fost beneficiare ale sistemului de asistență, cu scopul identificării și racolării victimelor minore instituționalizate. Activitatea infracțională a constat în inducerea în eroare a victimelor, prin promisiunea câștigării unor sume mari de bani, după care le transportau în apartamentele închiriate de către liderii grupului unde acestea erau obligate să întrețină raporturi sexuale atât cu inculpații cât și cu alte persoane, clienți racolați de către inculpați prin intermediul anunțurilor publicate într-un ziar local", susțin procurorii.

DIICOT precizează că grupul a fost constituit de către Ursache și Lungu, în calitate de lideri, ulterior aderând și Nica, Lupu și alți cinci suspecți.

"Un rol important în cadrul grupului l-au avut două foste beneficiare ale unor servicii de protecție din cadrul Centrului de Plasament care au racolat minorelor instituționalizate în această unitate de protecție participând în unele cazuri și la exploatarea acestora. Grupul infracțional organizat a funcționat continuu, la acesta au aderat și alte persoane având fiecare scopuri bine definite iar pe parcursul perioadei a existat o dinamică a membrilor grupării, a locurilor în care se desfășura activitatea infracțională și a victimelor racolate și exploatate sexual. În paralel au fost atrase și persoane majore, de sex feminin, care au fost sprijinite de către o parte din membrii grupării să practice prostituția, prin asigurarea locației, a materialelor necesare și a securității, profitul fiind împărțit între aceștia", au reținut anchetatorii.

Sursa citată menționează că victimele minore, în special cele provenite din centrele de ocrotire, nu beneficiau de sume de bani sau alte foloase de pe urma practicării prostituției, acestea fiind atrase de faptul că aveau un loc în care să se cazeze atunci când fugeau din centrele de ocrotire. Procurorii au constatat că acestea se mulțumeau cu sume infime sau bunuri, membrii grupului speculând acest fapt cu scopul de a realiza venituri importante din exploatarea acestora.

Totodată s-a reținut că inculpații au închiriat succesiv, pentru diferite perioade de timp, apartamente în regim hotelier în care minorele erau exploatate, până în prezent fiind identificate 22 de victime.

Acțiunea a fost realizată împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, iar suportul de specialitate asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri