DIICOT: Patru persoane ar fi falsificat bancnote de 50 și 100 de euro ca să cumpere cai

Data actualizării: Data publicării:
bani-falsi-euro-diicot (1)

Patru persoane din Hunedoara sunt audiate la această oră de procurorii DIICOT din Caraș-Severin, fiind bănuite că ar fi falsificat bancnote de 50 și 100 de euro prin xeroxare. Mai mult, pentru valorificarea acestora, suspecții cumpărau cai, urmărind anunțurile de vânzare de pe internet din mai multe județe. Deocamdată nu este cunoscut prejudiciul.

Anchetatorii au efectuat, luni, cinci percheziții în județul Hunedoara într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracţiunii de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori străine falsificate şi înşelăciune, se arată într-un comunicat al DIICOT.

„În fapt, s-a reținut că, începând cu luna aprilie 2019, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acționat în mod coordonat, în ceea ce privește plasarea de valută falsă, din cupiura de 50 și 100 euro, pe piața monetară din România. Activitatea infracţională a membrilor grupului infracțional organizat a constat în falsificarea acestor bancnote, de 50 și 100 euro, pe care le-au plasat în circuitul financiar prin achiziţionarea de bunuri, în special cabaline, în urma unor anunţuri publicate pe diferite website-uri de vânzări în piața online”, se precizează în comunicat.

Suspecții cumpărau cai cu euro trași la xerox

Membrii grupării se ocupau întâi să producă bancnote false prin xeroxarea lor, apoi căutau pe internet anunțuri de vânzare a cailor.

„Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două paliere, respectiv cel privind producerea bancnotelor contrafăcute, identificarea viitoarelor victime, modul de plasare a acestora, precum și un palier privind producerea prin fotocopiere a bancnotelor contrafăcute. În cauză există suspiciunea rezonabilă că același grup infracțional a acționat și pe raza județelor Gorj și Olt, fiind înregistrate cazuri similare de plasare de bancnote contrafăcute”, precizează procurorii.

Anchetatorii au găsit în urma perchezițiilor peste 100 de bancnote falsificate și instrumente folosite la falsificarea acestora.

Patru persoane au fost aduse la sediul DIICOT din Caraş-Severin pentru a fi audiate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri