Directori demişi şi dosare de delapidare la Termocentrala Işalniţa, la câteva luni după ce s-a descoperit dispariţia a 140.000 de tone de cărbune din gestiune

Data publicării:
carbunaIsalnita

Cinci directori de la Termocentrala Işalniţa au fost demişi vineri, la câteva luni după ce din gestiunea companiei au dispărut 140.000 de tone de cărbune din rezerva guvernamentală, adică jumătate din capacitatatea depozitelor termocentralei. Lipsa a ieşit la iveală după un audit intern. Celor cinci li s-a întocmit dosar penal pentru delapidare.

Lipsa cărbunelui a fost constată în urmă cu câteva luni de catre topometriştii Complexului Energetic Oltenia. Directorul general al Termocentralei declara însă atunci că măsurătorile nu au fost efectuate corect şi că, de fapt, cărbunele s-ar afla „într-o groapă”. Dacă spusele sale s-ar fi adeverit, termocentrala ar fi avut combustibil pentru o lună, însă stocul abia a ajuns pentru câteva zile.

În acest sens, Ion Medintu, directorul Diviziei Energie din Termocentrală, a declarat: „După părerea mea sunt două cauze posibile: în primul rând trebuie să se vadă momentul în care a început această lipsă, dacă nu cumva coincide cu un eveniment în care se aducea cărbunele din privat. Iar dacă atunci totul s-a desfăşurat normal şi nu a existat nici o problemă, aceasta diferenţă este acoperirea unei mari minciuni sau este coafarea rezultatelor pentru anumite consumuri.

Nici anchetatorii nu s-au lăsat convinşi de explicaţia directorului. „Poliţiştii efectuează cercetări cu privire la lipsa cărbunelui din gestiune de la Isalniţa. În perioada următoare vor fi audiate mai multe persoane cu funcţii de răspundere din cadrul unităţii”, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.

În total, cinci directori, printre care cel general, directorii tehnici şi cei economici au fost demişi. Alţi cinci suspecţi, angajaţi şi ei la Termocentrala Işalniţa, vor fi audiaţi de poliţişti la începutul săptămânii viitoare. Asupra acuzaţiilor, directorul general demis, Constantin Bălăşoiu, păstrează încă tăcerea. Contactat telefonic de Digi24, el a spus doar atât: „Sunt în concediu şi nu ştiu nimic.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă între 10 şi 20 de ani pentru delapidare.




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri