Directorul general-adjunct al APIA, reținut de DNA. Corpul de Control va face verificări

Data publicării:
DNA usa sigla 5365726-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-2

Actualizare: Corpul de Control al Ministerului Agriculturii face verificări la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Controlul are loc după declanşarea scandalului de corupţie care îl are în centru pe directorul general adjunct, Aurel Pană, reţinut pentru corupţie. Acesta este acuzat că ar fi primit mită de 1,2 milioane de euro de la un om de afaceri din Constanţa, chiar dacă acesta câştigase în mod corect o licitaţie cu fonduri europene.

Să verificăm dacă la APIA și la celelalte instituții sunt toate regulile de transparență, pentru ca pe viitor să nu mai avem situații ca un funcționar corupt să intervină în contracte. Faceţi curățenie, dați afară pe oricine”, a declarat Victor Ponta.

Procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Aurel Pană, acuzat de de luare de mită şi trafic de influenţă, și a lui Mugur George Voinea, directorul firmei SC Evalserv Standard SRL, acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Cei urmează să fie prezentaţi Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Aurel Pană este acuzat că, în perioada mai-august 2013, în calitate de director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei unei anumite societăți comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi deexternalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de el.

Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane de euro.

Aurel Pană ar fi pretins de la reprezentantul societății comerciale care depusese oferte la licitația organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 de lei (1.200.000 de euro) atât în mod direct, cât și prin intermediul lui Mugur George Voinea.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri