DNA Brașov verifică retrocedarea a 90.000 de hectare de pădure. Procurorii au descins acasă la prinţul Paul. Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc au fost puşi sub acuzare 

Data publicării:
padure5111632-Mediafax Foto-Thomas Dan

 

ACTUALIZARE 13.56: Viorel Hrebenciuc a plecat de la sediul DNA Brașov. Deputatul este cercetat de procurori în dosarul retrocedărilor.

Reporter: Sunteți principalul beneficiar al celor 20.000 de hectare de teren?

Viorel Hrebenciuc: Dacă dă Dumnezeu, așa beneficiar să fiți dumneavoastră.

Ridicarea imunității?

Viorel Hrebenciuc: Nu știu. Procurorii stabilesc asta.

Reporter: Ați vorbit cu Ilie Sârbu pe dosarul acesta, cu vicepreședintele PSD Bacău?

Viorel Hrebenciuc: ...

Reporter: Calitatea dumneavostră este de inculpat în dosar?

Viorel Hrebenciuc: V-am spus asta de la început.


ACTUALIZARE 13.30: Judecătoarea Roxana Adam, soția deputatului și avocatului Ioan Adam, a fost ridicată de la Tribunal și dusă la audieri la sediul DNA Brașov.


ACTUALIZARE 12.45. Reţeaua implicată în dosarul retrocedărilor ilegale era monitorizată din septembrie 2013 până în august 2014, potrivit interceptărilor existente la dosar.

Într-una dintre discuţii, Viorel Hrebenciuc îi spunea lui Ioana Adam – parlamentar şi avocat: „Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi, o să vezi”.

Ioan Adam către Dan Bengescu: „Vă rog nu vă mai lăsaţi călcaţi în picioare de com.jud.Bacău şi Ghelase care au cerut strămutarea în 27 noiembrie. Asta întrece orice închipuire iar prietenul tău a fost în mod grosolan păcălit. Sunt curios ce reacţie va avea când în vei spune pentru că în acest sens şi-a dat cuvântul, iată bomba”.

Surse judiciare au explicat care este implicarea lui Ilie Sârbu în dosar. Astfel, rolul său era să intervină la directorul general Romsilva să pună presiune pe angajaţii de la Romsilva Bacău astfel încât aceştia să piardă procesele aflate pe roul instanţei. În aceste procese, moştenitorii erau reprezentaţi de avocatul Ioan Adam.

În această dimineaţă, procurorii au descins la locuinţa prinţului Paul şi a soţiei acestuia. Potrivit unor surse judiciare, aceştia ar fi cumpărat influenţă pentru a interveni la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru a obţine ilegal retrocedarea de terenuri şi clădiri, precum şi de păduri în judeţul Siceava.

Astfel, ei ar fi făcut demersuri către o comisie locală din Suceava pentru retrocedarea acestor păduri.

Prinţul Paul şi soţia sa vor ajunge la Braşov pentru a fi audiaţi.

Citiți și: Curtea de Conturi: Jumătate din pădurile României, retrocedate în 20 de ani 

ACTUALIZARE 12:00. Viorel Hrebenciuc a fost adus cu jandarmii la sediul DNA Brașov. El fusese citat anterior de către procurori în dosarul retrocedărilor ilegale din județul Bacău.

Viorel Hrebenciuc nu a spus multe lucruri la intrarea în sediul DNA. El a spus că nu știe pentru ce a fost adus cu jandarmii și că va afla de la procurori.

ACTUALIZARE 11.30. Ilie Sârbu a plecat de la DNA, unde a fost însoţit de un avocat. La ieşirea de la sediul Direcţiei din Braşov, el a spus că nu a fost audiat.

Potrivit unor surse judiciare, Ilie Sârbu este urmărit penal.

Potrivit procurorilor, Ilie Sârbu, în mod indirect ar fi pus umărul la retrocedarea ilegală a unei părţi importante din terenurile forestiere administrate de Romsilva.

El ar fi intervenit astfel încât Romsilva să nu îşi facă apărarea în procese în care se cerea retrocedarea celor 90.000 de ha de pădure. Retrocedarea a fost admisă printr-o cale extraordinară de atac.

Iniţial, procesele deschise de moştenitori care, potrivit procurorilor, nu aveau drepturi la recuperarea acelor păduri, ar fi fost pierdute iniţial la instanţele de fond. Ulterilor, prin căile extraordinare de atac au fost pronunţate hotărâri fabvorabile moştenitorilor de către cei trei judecători cercetaţi - Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.  


ACTUALIZARE 11:20: Viorel Hrebenciuc a fost citat la DNA Brașov în acest dosar. Rămâne de văzut ce calitate va avea deputatul PSD. În sediul DNA Brașov se află de aproximativ o oră și Ilie Sârbu.

ACTUALIZARE 10.50: Deputatul Ilie Sârbu a ajuns în urmă cu puțin timp la sediul DNA Brașov. Fostul ministru al Agriculturii nu a dorit să facă declarații.

Surse judiciare spun că Ilie Sârbu este implicat și el în acest dosar de retrocedări ilegale de 90.000 de hectare de pădure și 100 de hectare de teren arabil.

La sediul DNA Brașov mai sunt așteptate pa parcursul zilei și alte persoane, iar reporterii Digi24 vor urmări subiectul îndeaproape. 


ACTUALIZARE 10.45. „În şedinţa din data de 13 octombrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.

Totodată, Secţia a încuviinţat efectuarea percheziţiei la locul de muncă al Roxanei Anca Adam, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă cu privire la Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel.

Hotărârea Secţiei pentru judecători a C.S.M. a fost luată în baza art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, a comunicat CSM. 


ACTUALIZARE 10:16: Ioan Adam a părăsit sediul DNA Brașov. Deocamdată nu se știe calitatea sa în acest dosar. Avocatul acestuia a declarat că s-au prezentat la DNA pentru „probleme profesionale confidențiale”.

„Dacă aveți rechizitoriul, aveti informații acolo. Declarația noastră atât e: Probleme profesionale confidenţiale. La orice întrebare adresaţi, răspunsul va fi acelaşi: Probleme profesionale confidenţiale”, a spus avocatul lui Ioan Adam.

Faptele de corupție investigate de procurori ar fi avut loc în ultimii doi ani, când au fost promovate căi extraordinare de atac. Mai exact, revizuiri împotriva unor hotărâri date inițial de judecătorii și tribunale din Bacău ce au respins solicitările formulate pentru retrocedarea acelor terenuri și proprietăți.

Cine este Ioan Adam

Curriculum Vitae Adam Ioan

- născut în 1952

- avocat

- fost judecător

- profesor universitar

- deputat PSD

- fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea.

- carte scrisă: Regimul Juridic al Dobândirii şi Înstrăinării Imobilelor Terenuri şi Construcţii 


ACTUALIZARE 9:00: Potrivit unor surse judiciare, parlamentarul implicat în acest dosar de corupție este Ioan Adam, deputat PSD.

Declaraţia de avere a lui Ioan Adam

- 4 case

- 5 apartamente

- 10 000 m2 de teren construibil

- 10 000 m2 de teren arabil

- peste 11.000.000 de lei

- peste 172.000 euro

- 37 605 $

- cotă de 38% la un credit de 496.000 euro

Consultați declarația de avere a deputatului PSD Ioan Adam aici.

Perchezițiile au loc și la Direcția Silvică din Bacău.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol.

În cursul dimineții de 15 octombrie 2014, ca urmare autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 25 locații situate în jud. Brașov, Bacău, Covasna și București, din care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice..

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupţie.
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri