DNA cere aviz pentru reținerea deputatului Marko Attila

Data publicării:
marko attila FB

 

Actualizare 17.38. Avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordăchescu, a declarat la Digi24 că, deși aveau avizul Camerei Deputaților, procurorii nu au făcut demersuri pentru arestarea în lipsă a acestuia, „motiv pentru care dl. Marko Attila, care a înțeles să rămână în Ungaria, nu s-a mai întors în țară”.

„Clientul meu a plecat în Ungaria din mai multe motive. Printre altele, a fost și acea frustrare pe care a simțit-o o persoană care se consideră nevinovată și pentru că a apreciat că actul de justiție care a fost realizat a fost incorect, cu nerespectarea unor principii elementare. Și a considerat că e mai bine pentru el să rămână în Ungaria”, a mai spus avocatul.

Marko Attila este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, potrivit DNA.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2008, Marko Attila, „împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor” și nici legislația românească „supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”.
„Precizăm că, anterior, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a inculpatului Marko Attila Gabor pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un alt dosar penal, faţă de care procurorii anticorupție au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor în prezenta cauză, în care cercetările au fost extinse”, potrivit comunicatului DNA.

Este al treilea dosar legat de despăgubiri acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Actualul deputat a făcut parte din comisia de despăgubiri a ANRP.

De altfel, Marko Attila are deja o condamnare la închisoare cu suspendare într-un alt dosar legat de retrocedări. Deputatul a plecat din țară în decembrie 2014 și, potrivit informațiilor publicate de presă, s-ar afla în Ungaria.  

ROMÂNIA FURATĂ. Politica supraevaluării în afacerea „Retrocedarea”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri