Sari la conținut

DNA cere majorarea pedepsei pentru Dan Diaconescu, în dosarul de şantaj

 

La 18 decembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1, care a judecat fondul dosarului, l-a condamnat pe Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare.

DNA contestă această sentinţă. Pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru infracţiune de şantaj este de şapte ani.

Procurorii îşi argumentează cererea demontând, printre altele, circumstanţa atenuantă explicată de instanţă prin aceea că Diaconescu şi Ghezea sunt "persoane instruite şi perfect integrate în societate".

"Caracteristica inculpaţilor de 'persoane instruite' nu convinge ca un element în favoarea acestora cât timp instrucţia superioară presupusă în sarcina lor nu a acţionat ca un element de cenzură de natură a împiedica săvârşirea infracţiunilor şi nici ca o moralitate superioară aptă să trezească în conştiinţa acestora regretul faptelor comise nici după săvârşirea acestora şi nici măcar după descoperirea lor. Din contră, acest grad de instruire a permis inculpaţilor abordarea infracţiunii de şantaj dintr-o perspectivă inedită şi anume aceea a ameninţărilor aduse părţilor vătămate prin intermediul mijloacelor mass-media", susţine DNA.

În acelaşi context, anchetatorii arată că inculpaţii, sub pretextul de anchete jurnalistice, "nu au ezitat să ameninţe părţile vătămate cu divulgarea de date compromiţătoare în schimbul unor sume de bani, ferm convinşi că faptele lor nu vor face obiectul vreunei investigaţii judiciare inclusiv prin interpretarea în favoarea personală, iar nu în favoarea societăţii a principiului libertăţii presei şi a libertăţii de opinie".

Pe de altă parte, DNA arată că o conduită normală nu poate fi convertită automat şi numai prin ea însăşi într-o conduită excepţională pentru a fi valorificată ca o circumstanţă atenuantă. "Atitudinea de consideraţie faţă de lege dovedită prin respectarea normelor juridice reprezintă conduita normală în societate a oricărei persoane", subliniază procurorii.

Contestaţiile faţă de sentinţa Judecătoriei Sectorului 1 au termen în 3 septembrie.

Realizatorul TV ar fi cerut, în urmă cu patru ani, 200.000 de euro primarului localităţii arădene Zarand, pentru a nu-i compromite imaginea.

Pe aceeași temă