DNA cere urmărirea unui ministru în funcție. Ce acuzații i se aduc lui Viorel Ilie

Data actualizării: Data publicării:
170403_COTROCENI_INVESTIRE_04_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea viorel ilie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DNA cere urmărirea penală a ministrului pentru relaţia cu  Parlamenul, Viorel Ilie.  Potrivit procurorilor, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de „aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

Fost primar de Moinești, Viorel Ilie este și senator, aflat la primul mandat în Parlament. Prin urmare, solicitarea DNA trebuie adresată Parlamentului, care va trebui să se pronunțe prin vot dacă aprobă sau nu cererea de urmărire penală. 

Viorel Ilie a devenit în aprilie, după numai trei luni de experiență ca parlamentar, ministru pentru relația cu Parlamentul în Cabinetul condus de Mihai Tudose.

Citiți și:  DNA, plângere la Parchet: Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a pus în pericol ancheta procurorilor

Prima reacţie oficială a Guvernului după descinderile DNA. "Au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor"

Precizări DNA: Perchezițiile de la Guvern vizează fapte de corupţie din iulie 2017

Comunicatul DNA: 

În completarea comunicatului nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017, referitor la o serie de percheziții efectuate în locații ale unei instituții publice din București, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de ILIE Viorel, senator în Parlamentul României și ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.
În același dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de suspecții: 
- POP FELICIA-ELENA, directoare de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul (MRP) 
- ALEXANDRESCU MARIA, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs 
- ZAHARIA MIHAI-CORNEL, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, 
toți sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale și față de ILIE VIOREL are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant.
Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017. 
În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.
Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Suspecților Pop Felicia-Elena, Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală și aceștia beneficiind, raportat la stadiul anchetei penale, de prezumția de nevinovăție.

Cine este Viorel Ilie. Biografie

Viorel Ilie s-a născut pe 19 martie 1965 şi este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică - specialitatea Automatică şi Calculatoare a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, unde a studiat în perioada 1984-1989. Ulterior, a absolvit şi două masterate, unul în Gestionarea Resurselor în Administraţia Publică (Universitatea „George Bacovia” - Bacău) şi celălalt în Comunicare, Creativitate şi Competenţe Psihosociale în Organizaţii (Universitatea „Petre Andrei” - Iaşi), relatează News.ro.

După absolvirea facultăţii, Ilie a lucrat ca inginer până în anul 2000, când a devenit director al S.C. Trust Incom SRL Moineşti. În 2008, a fost ales primar al oraşului Moineşti (judeţul Bacău) din partea PC, obţinând al doilea mandat în 2012. După fuziunea PC cu PLR şi constituirea ALDE, Viorel Ilie a obţinut al treilea mandat la alegerile locale din vara anului 2016.

La şase luni de la reconfirmarea în funcţie, primarul a candidat pentru Senat pe lista ALDE din Bacău. Proaspăt ales parlamentar, Viorel Ilie a renunţat la funcţia de primar.  

El a devenit lider de grup al senatorilor ALDE, iar după numai trei luni de experienţă în Parlament partidul l-a propus pe Viorel Ilie ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Viorel Ilie este căsătorit şi are trei copii, toţi băieţi.

Potrivit declaraţiei de avere depuse la începutul acestui an, Viorel Ilie deţine, împreună cu soţia Simona, două terenuri intravilane ce însumează aproape 3.400 de metri pătraţi, fără a preciza însă localitatea în care se află terenurile. Localitatea nu este precizată nici în cazul celor două case, de 417 metri pătraţi, respectiv 117 metri pătraţi. De asemenea, soţii Ilie mai deţin două spaţii comerciale care împreună au aproximativ 250 de metri pătraţi.

Viorel Ilie nu a declarat ca având în proprietate automobile sau bijuterii şi obiecte de artă a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro, dar a vândut un spaţiu comercial în 2016 pentru care a încasat 223.000 de lei. Pe numele său sunt deschide două conturi bancare în care se află puţin peste 51.000 de lei. Senatorul a împrumutat firma pe care a condus-o până în 2008, S.C. Trust Incom SRL, cu 556.000 de lei şi a contribuit la campania electorală a ALDE cu 63.000 de lei.

Anul trecut, Viorel Ilie a contractat un credit de 80.000 de lei, scadent în 2020. Ca primar la Moineşti, el a încasat, în 2016, 75.300 de lei, veniturile familiei sale fiind completate de salariile de profesoară ale soţiei, 17.100 lei, şi veniturile din închirierea celor două spaţii comerciale, de aproape 125.000 de lei.

Citiți și: 

Reacția ALDE la solicitarea DNA de urmărire penală a ministrului Viorel Ilie

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri