DNA extinde cercetările în cazul lui Toni Greblă. Reacția judecătorului CCR la Digi24

Data publicării:
Toni Grebla la DNA-Mediafax Foto-Octav Ganea

Actualizare 15.30. Scurgeri de informații în dosarul lui Toni Greblă. Procurorii au efectuat la finalul lunii ianuarie o percheziție în autoturismul folosit de acesta și pus la dispoziție de finul său Ion Bîrcină. Atunci au găsit, în cotieră, o copie a unui document din dosarul în care judecătorul CCR este anchetat. Deocamdată nu se știe de când știa Toni Greblă că este vizat de o anchetă a procurorilor DNA.


Actualizare 14.55. Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă a oferit pentru Digi24o primă reacție după ce procurorii DNA au extins acuzațiile pe numele său: „Este o grabă nejustificată în a lua o asemenea măsură, dar e dreptul procurorului să facă acest lucru, ca atare mă voi supune. Sper că voi avea parte de un proces echitabil, dar nu sunt foarte sigur, pentru că în varianta în care se desfăşoară o campanie în această ţară trebuie să existe şi pagube colaterale”.

„Sunt subiectiv, dar ce s-a vehiculat în spațiul public, inclusiv comentariile pe care le-ați făcut și altele asemănătoare, nu pot să nu le iau în calcul, mai ales că ştiu mai multe decât se comentează în spațiul public”, a spus Toni Greblă, la Digi24, întrebat cum i se pare modul în care este discutat subiectul de presă și de opinia publică.

„În plan personal sigur că e o nemulțumire, dar această decizie are rolul de a fragiliza și mai mult activitatea Curții, în această perioadă în care a fost supusă la diverse presiuni și chiar ameninţări”, a adăugat el.

Despre declarația directorului CE Oltenia, care spune că a fost amenințat de judecătorul CCR, el a declarat: „Niciodată. Am înțeles că acest lucru s-ar fi întâmplat într-o reuniune publică, cu senatorii și deputații de Gorj. Nu e adevărată și nu constituie infracțiune”.

„E o declarație dată azi, care zice că în 2013, la o reuniune pe probleme de funcționare a Complexului Energetic Oltenia, am încercat să decredibilizez proiectul companiei energetice și de atunci am fi fost în relații foarte proaste. Vă daţi seama că nu e nimic adevărat. Nu puteam să-l ameninț, de ce să-l ameninț într-o reuniune la care mai participau oficialitățile judeţene, șapte-opt senatori și deputați și încă câțiva directori”, a continuat fostul senator.

Citiți și: Reacția lui Toni Greblă la afirmațiile Elenei Udrea cum că el ar fi o victimă a SRI

Întrebat dacă va demisiona din funcția de judecător CCR, Toni Greblă a răspuns: „Nu știu. O să văd dosarul. Avocații au solicitat dosarul și li s-a spus că o să-l vadă săptămâna viitoare, iar la o jumătate de oră a apărut știrea”.

Despre acuzațiile care i se aduc, Toni Greblă afirmă că le respinge „pe toate în mod egal”, dar că își asumă relația „care a fost considerată nepotrivită” cu finul său, Ion Bîrcină.

„De aici și până la a găsi fapte penale e o cale lungă”, a punctat el. „Eu știu să mă abțin de la ceea ce nu numai că e ilegal, dar e și foarte nepotrivit. Mă apucam acum să vând ouă în piață. N-am făcut-o și nici n-o s-o fac”, a spus Toni Greblă, referitor la acuzațiile procurorilor, care spun că a efectuat activități comerciale prin ferma sa de la Telești.

Din punct de vedere penal nu îmi reproșez nimic”, a răspuns el, întrebat dacă își reproșează ceva, adăugând că nu se poate dezice de relația naș-fin pe care o are de 15 ani cu Ion Bîrcină.

„Altceva nu-mi pot reproșa decât că am căzut în mijlocul unor evenimente la a căror producere n-am nicio contribuție”, a mai spus Toni Greblă.

Întrebat dacă i s-a cerut demisia, el a răspuns că nu a discutat cu președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, despre acest subiect, adăugând că nu a mai vorbit cu acesta începând din ziua în care a intrat în concediul de odihnă.
Digi24 a încercat să obțină o reacție de la Augustin Zegrean, însă deocamdată președintele CCR a refuzat dialogul.



Actualizare 14.45. Se extind cercetările în dosarul lui Toni Greblă. Judecătorul CCR va fi cercetat și pentru infracțiunea de favorizare a făptuitorului. Potrivit unor surse, Toni Greblă l-ar fi amenințat pe fostul director al Complexului Energetic Oltenia, se arată într-o declarație din dosar.

Judecătorul Curții Constituţionale a negat toate aceste acuzații.


Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost adus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în urmă cu două săptămâni, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Mai exact, judecătorul CCR este bănuit că a sprijinit exporturi ilegale în Federaţia Rusă, în plin embargou impus de Moscova. Procurorii spun că Toni Greblă şi-a ajutat astfel finul, un om de afaceri din Gorj. Ar fi primit la schimb o maşină de 56.000 de euro şi rochii pentru soţie.

În urma acestor fapte, Toni Greblă a anunțat că nu își va da demisia din Curtea Constituțională, dar a intrat în concediu de odihnă.

Citiți și:
Declarația de avere a lui Toni Greblă, bănuit că a sprijinit exporturi ilegale în Federaţie Rusă
Cine este Ion Bîrcină, suspectat de cumpărare de influență de la Toni Greblă
Casa de vacanță a lui Toni Greblă, construită ilegal. Câțiva localnici spun că terenul e al lor

Comunicatul DNA:

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei privind sesizarea Biroului permanent al Senatului României, în vederea declanşării procedurilor pentru obţinerea avizului necesar pentru arestarea şi trimiterea în judecată penală a suspectului GREBLĂ TONI, judecător la Curtea Constituţională a României.

Cererea de arestare şi trimitere în judecată are în vedere săvârşirea infracţiunilor de:

- trafic de influenţă, în formă continuată

- două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

- constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)

- favorizarea făptuitorului,

- folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la D.N.A, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.” 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri