DNA: Judecătorul Stan Mustaţă urma să îl ajute pe Dan Voiculescu. El a fost de acord să dea o soluţie favorabilă în dosarul ICA

Data publicării:
stan mustata mediafax-1

În rechizitoriu sunt redate mai multe interceptări telefonice între o persoană – intermediar – şi judecătorul Stan Mustaţă în care primul îl întreba pe magistrat detalii despre dosarul lui Dan Voiculescu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că judecătorul Stan Mustaţă discuta des cu mulţi dintre complicii săi despre dosarul lui Dan Voiculescu. Anchetatorii susţin că interceptările scot la iveală faptul că magistratul era dispus să-l ajute pe Dan Voiculescu cu o soluţie favorabilă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

„Boraciu Ion i-a solicitat detalii inculpatului Mustaţă Stan despre dosarul penal privind pe inculpatul Voiculescu Dan: „…şi de aia m-am… îi faci amânare… cerere, nu? ", „Cine-i număru' unu acolo, tu sau… ? ", iar judecătorul l-a lămurit că era el conducea completul de judecată: „Eu. Mă dau....”.

De asemenea, Boraciu Ion şi-a manifestat disponibilitatea de a obţine o soluţie favorabilă în respectiva cauză penală („Şi bă, în caz de ceva…", „Că e loc. "), Mustaţă Stan confirmând imediat că a înțeles corect „oferta sa": „Da, da, da. Da", arată procurorii în rechizitoriu.

În acelaşi timp, membrii grupării infracţionale erau îngrijoraţi de faptul că dosarul lui Dan Voiculescu ar putea să le strice afacerile şi să nu mai poată negocia sentinte pe bani.

„Boraciu Ion: Tu nu poţi să-i faci la dosarul ăla vânt, să nu-l mai ai?

Stan Mustaţă: Păi, asta-i fac!

Curea Mariana: Se abţine şi dacă i-o admite, a scăpat”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

În rechizitoriul trimis Curţii de Apel Bucureşti, care va judeca dosarul lui Stan Mustaţă, procurorii arată că magistratul dorea să beneficieze de toate avantajele rezultate din relaţia sa cu omul de afaceri Ion Boraciu. În acest context, anchetatorii prezintă şi situaţiile în care judecătorul Stan Mustaţă lua la pachet mâncarea comandată de Boraciu de la un restaurant, care rămânea neconsumată după întâlnirile acestora.

Potrivit procurorilor, la una dintre aceste întâlniri, neavând în ce să împacheteze mâncarea neconsumată, pe care dorea să o ia la pachet, magistratul a luat o pungă ce fusese aruncată la gunoi. Anchetatorii prezintă în rechizitoriu inclusiv discuţia despre acest aspect, surprinsă în înregistrările ambientale.

În data de 22 aprilie 2014 ... După plecarea inculpaţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, la iniţiativa judecătorului Mustaţă Stan ("Pune şi tu puiu’ ăla"), grefierul Curea Mariana a strâns de pe masă resturile de mâncare şi, întrucât nu avea în ce să le împacheteze, a urmat sugestia interlocutorului său: "Era aia care se terminase de la cafea, da’ am aruncat-o la gunoi. O iau din gunoi acum…"”, se arată în rechizitoriul DNA.

Anchetatorii au menţionat că, după fiecare întâlnire, Ion Stan pleca cu mâncarea neconsumată, care era plătită de Boraciu.

„De altfel, în toate zilele în care au beneficiat de mâncarea oferită de inculpatul Boraciu Ion, de la restaurantul E…, sus-numiţii au plecat cu mâncarea neconsumată, împrejurare care evidenţiază dorinţa de a beneficia de toate avantajele rezultate din relaţia cu omul de afaceri menţionat”, mai arată DNA în rechizitoriu.


Dan Voiculescu a fost condamant de instanţa de fond la cinci ani de inchisoare în dosarul ICA. Procesul său se află acum pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar sentinţa dată aici va fi definitivă. Completul de judecată a fost schimbat odată cu arestarea judecătorului Stan Mustaţă.

Magistratul este acuzat că lua bani pentru a pronunţa sentinţe favorabile.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv.

Procurorii DNA îl acuză pe magistratul de la Curtea de Apel că ar fi cerut, prin intermediari, bani de la cei implicaţi în procesele pe care le judeca pentru a pronunţa soluţii favorabile.

Printre cei pe care Stan Mustaţă ar fi încercat să îi contacteze se numără şi fostul manager al echipei Steaua, Mihai Stoica, şi omul de afaceri Dan Voiculescu.

Judecătorii care au decis arestarea magistratului Stan Mustaţă îşi motivează decizia invocând „dispreţul” arătat de acesta faţă de colegii săi oneşti şi punerea într-o lumină nefavorabilă a instanţei unde a activat.

Judecătorul a fost suspendat din magistratură, de către CSM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri