DNA: Mașină de lux și jacuzzi pentru biroul lui Gabriel Oprea

Data publicării:
gabriel oprea facebook mai-1

Pe numele fostului ministru de Interne s-a deschis un nou dosar penal. Dacă în primul, procurorii anticorupţie l-au acuzat că a beneficiat de 1600 de ori de escorta Poliţiei Rutiere în doar 10 luni, în acest al doilea dosar, este acuzat că ar fi fost de acord ca din banii serviciului secret al Ministerului de Interne (MAI) să fie cumpărat un autoturism de lux pe care l-a folosit exclusiv. Mai mult, procurorii anticorupție spun că în sediul Ministerului, şeful de la interne avea canapele noi, dar şi un jacuzzi, cumpărate tot din banii pe care ministerul ar fi trebuit să-i cheltuiască pentru combaterea corupţiei.

Cel mai ieftin model de Audi A8 costă 84.000 de euro și este o limuzină cu motorizări ce pornesc de la 260 de cai putere. Procurorii DNA spun că un astfel de model ar fi fost cumpărat de şefii Serviciului Secret din MAI special pentru ministrul Gabriel Oprea, după ce acesta a fost de acord să dea mai mulţi bani serviciului secret de informaţii al MAI şi să schimbe destinaţia unor fonduri.

„Acest lucru s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale pentru că fondurile DIPI puteau fi folosite strict pentru activităţi de urmărire penală în cazuri de corupţie. Procurorii anticorupţie au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite”, a precizat purtăroarea de cuvânt a DNA, Lidia Săplăcan.

Prejudiciul în acest dosar este de 410.000 de lei, iar procurorii spun că din aceşti bani s-a cumpărat atât bolidul de lux, canapele noi, cât şi un jacuzzi pentru cabinetul fostului ministru de interne.

Gabriel Oprea neagă acuzaţiile DNA.

„Mă consider nevinovat și consider că suspiciunea invocată nu este întemeiată. Este însă datoria magistraților să clarifice acest aspect, astfel încât adevărul să iasă la lumină. Voi da curs solicitărilor DNA și voi contribui cu toate informațiile și detaliile care îmi vor fi cerute”, se arată într-un comunicat al UNPR, formațiunea politică condusă de Gabriel Oprea.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi chestorul Nicolae Gheorghe, fost şef al Serviciului Secret din MAI, pentru că ar fi acceptat achiziţiile incriminate.

„E o cercetare în curs, documentele sunt clasificate, nu pot să vă spun nimic din păcate”, a declarat fostul șef al DIPI, Nicolae Gheorghe.

Procurorii spun că sunt 11 documente semnate de chestorul Nicolae Gheorghe prin care banii Departamentului de Informații și Protecție Internă şi-ar fi schimbat destinaţia, două dintre acestea fiind semnate şi de chestorul Nelu Zărnică, fost adjunct al DIPI.

Cei doi au fost destituiţi de curând de premierul Dacian Cioloş pentru lipsa de performanţă. Alături de chestorii Nicolae Gheorghe şi Nelu Zărnică, şi foştii şefi ai diviziiilor Administrativ şi Juridic din cadrul departamentului au intrat în vizorul procurorilor DNA. În momentul de faţă sunt consideraţi complici la deturnarea banilor destinaţi combaterii corupţiei.



Actualizare 15.30. Apar noi detalii în acest dosar. Jacuzzi, canapele şi o maşină de lux. Sunt câteva dintre "atenţiile" pe care le-ar fi primit Gabriel Oprea când era ministru de Interne, anunţă procurorii anti-corupţie. Cel care i-ar fi dat cadourile este fostul şef al serviciului secret pe care îl avea în subordine, pus sub învinuire de DNA la începutul săptămânii.


ACTUALIZARE 13.55. „Am luat act de comunicatul DNA și despre suspiciunea invocată astăzi de procurori în ceea ce mă privește. Nu cunosc alte detalii cu privire la acest caz în afara celor transmise public de către DNA și nu voi comenta suplimentar presupusele fapte.

Mă consider nevinovat și consider că suspiciunea invocată nu este întemeiată. Este însă datoria magistraților să clarifice acest aspect, astfel încât adevărul să iasă la lumină.

Ca și până acum, voi da curs solicitărilor DNA și voi contribui cu toate informațiile și detaliile care îmi vor fi cerute. În soluționarea acestui caz voi uza de orice mijloc constituțional și legal de care dispun”, a comunicat Gabriel Oprea.


Noul dosar a fost deschis în contextul în care DNA cercetează „presupuse acte asimilate corupției săvârșite de persoane din conducerea Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.)”.

În acest context, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general referatul cauzei, în scopul sesizării Senatului cu formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, la data faptei viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne.

Acesta este acuzat de abuz în serviciu.

„La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și copii ale dosarului de urmărire penală”, a comunicat DNA.

În urmă cu două zile, DNA anunţa că fostul şef al Serviciului Secret din Ministerul Afacerilor Interne, Nicolae Gheorghe, este urmărit penal pentru corupţie. Acesta este acuzat că a cheltuit nejustificat o parte din banii pe care structura pe care o coordona îi avea la dispoziţie tocmai pentru lupta împotriva corupţiei.

Sunt 11 documente semnate de chestorul Nicolae Gheorghe prin care banii şi-ar fi schimbat destinaţia, două dintre acestea fiind semnate şi de chestorul Nelu Zărnică, fost adjunct la comanda Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Cei doi au fost destituiţi de curând de premierul Dacian Cioloş pentru lipsa de performanţă.  

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea mai este acuzat de abuz în serviciu în dosarul "Girofarul", pentru că ar fi beneficiat de coloană oficială fără a avea dreptul la aceasta. Mai mult, în baza unui protocol între instituții, el i-ar fi dat dreptul și lui Tiberiu Nițu la coloană oficială, deși legislația prevede că de aceasta pot beneficia doar președintele, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului.

În urma acestei anchete, Tiberiu Niţu a demisionat din funcţia de procuror general.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri