DNA preia cercetările la Secția de Arși de la Floreasca

Data publicării:
ioan lascar crop

Urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca a fost începută în 25 mai, de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, care a primit atunci o sesizare de la Corpul de Control al Guvernului, după ce au fost găsite mai multe nereguli. Reprezentaţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au declarat că în acest caz a fost o sesizare din oficiu.

 Oficiali ai Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au precizat că dosarul deschis în luna mai a fost declinat în urmă cu mai multe săptămâni la DNA, pentru continuarea cercetărilor.

Corpul de Control al Guvernului a sesizat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 în urma controlului efectuat la Secţia de Arşi a Spitalului Floreasca din Capitală. Unitatea fusese inaugurată, în prezenţa ministrului Nicolae Bănicioiu, pe 9 iunie 2015, iar spitalul a plătit contravaloarea echipamentelor către firma Gemedica în zece zile, deşi nici în prezent unitatea nu este pe deplin funcţională. În timpul dramei de la Colectiv, supraviețuitorii tragediei nu au putut fi tratați în cadrul secției, aceasta nefiind funcțională.

Între timp, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, secția a devenit funcțională. În luna mai a acestui an, în cadrul unității s-au făcut 16 operații.

 În vara anului 2013, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a plătit aproape 39 milioane de lei, fără TVA, firmei Gemedica pentru amenajarea Secţiei de Arşi.

Potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului, Ioan Lascăr, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul Floreasca, a spus, cu referire la aparatura nefuncţională, că a semnat procesul-verbal pentru achitarea echipamentului, "având angajamentul ferm al furnizorului pentru reinstalarea într-o nouă locaţie adecvată din punct de vedere tehnic, cu respectarea cu maximă acurateţe a procedurilor de instalare pentru asigurarea securităţii maxime în exploatare".

Cu toate acestea, deşi au trecut aproape trei ani de la semnarea contractului, iar firma nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate, acelaşi spital a semnat un nou contract de achiziţii cu aceeaşi societate.

Ioan Lascăr declara, pe 8 mai 2016, că Secţia de Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti o investiţie ''deosebit de costisitoare", este perfect funcţională, asigurând ''asistenţă de înalta calitate într-un domeniu medical extrem de delicat”.

În ciuda acestei deficienţe, din iunie 2015, societatea Gemedica a câştigat cu spitalele din întreagă ţară alte 34 de contracte publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri