DNA ridică miza în dosarul "Partida Romilor". Acuzaţiile curg împotriva lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Data publicării:
Nicolae Paun si Madalin Voicu Digi24 1

DNA arată că Mădălin Voicu este acuzat de folosirea „influenţei ori a autorităţii în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, potrivit unui comunicat remis vineri.

Nicolae Păun în schimb, este vizat pentru fals în înscrisuri private, spălarea banilor, deturnare de fonduri şi schimbarea ilegală a destinaţiei banilor europeni.

În aceeaşi cauză, procurorii au mai extins urmărirea penală împotriva a trei persoane (Costel Iulian Paraschiv, Florentina Rotariu şi Irina-Valeria Mărgărit).

Totodată, susţin procurorii DNA, „în vederea confiscării extinse și pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârșirea infracțiunilor, procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea societății SC Niky Scorpion Alcom S.R.L., până la concurența sumei de 30.470.708,72 lei”.

La 1 martie, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurator și a popririi asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu, dar și a altor inculpați din dosarul de fraudare a fondurilor europene pentru finanțarea unor programe destinate persoanelor defavorizate.

În cazul lui Mădălin Voicu, procurorii au dispus sechestru asigurator și popriri asupra bunurilor mobile și imobile până la concurența sumei de peste 411.000 lei, iar pentru Carmen Olteanu — până la concurența sumei de peste 194.000 lei.

Cum a jucat Parlamentul

Câteva zile mai târziu, Parlamentul l-a salvat pe Mădălin Voicu, aleşii respingând cu majoritate de voturi solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Voicu.

Pentru Nicolae Păun, în schimb, deputaţii au acceptat cererea de DNA de reţinere şi arestare preventivă în acelaşi dosar.

La vremea respectivă, Păun a avut o ieşire nervoasă din acest motiv.

Totodată, acesta din urmă ar fi fost interceptat când, într-o discuţie, ar fi spus textual: „Auzi, măi? Fac câţiva ani de viaţă, de pârnaie, da' să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu dau două cuţite în gât la procurori şi mă p.. pe ei”.

Filmul dosarului

Ce spune DNA în ordonanţele întocmite în această speţă:

*În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, inculpatul Voicu Mădălin Ștefan, folosindu-se de calitatea de președinte de onoare al Asociației Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obținut, în numerar, de la reprezentanții acesteia, suma de 100.000 lei.

Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obținerea calității de deputat.

*În perioada octombrie 2014, reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 și mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente.

*Contractele respective au fost semnate din partea Asociației Partida Romilor „Pro Europa” de inculpații Păun Nicolae, Rotariu Florentina și Paraschiv Iulian, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului „Acces pe piața muncii, o șansă pentru tine”.

*În lunile ianuarie și februarie 2016, în contextul existenței prezentului dosar, inculpata Rotariu și Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria au încheiat doua contracte de asistenta juridică în valoare totală de 96.000 euro în numele Asociației Partida Romilor Pro Europa, fără a avea acordul Consiliului Director.

*De menționat este faptul că asistența juridică și reprezentarea în fața organelor judiciare nu a fost asigurată pentru persoana juridică Asociația Partida Romilor Pro Europa, ci in mod individual pentru persoanele cercetate în cadrul prezentului dosar, respectiv inculpații: Rotariu Florentina, Radu Irina Valeria, Paraschiv Iulian, Paraschiv Bogdan.

*În aceeași perioadă, în baza celor doua contracte, din conturile Asociației Partida Romilor au fost efectuate doua plăți în cuantum de 297.144,6 lei.

CONTENT

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri