DNA verifică importurile de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara

Data publicării:
ajutor de la stat pt co hunedoara

Dosarul ar putea avea legătură cu o declaraţie făcută de ministrul Energiei, Andrei Gerea, la sfârşitul lunii mai. Atunci, oficialul a declarat că, în urma unor verificări făcute la Complexul Energetic Hunedoara de către Corpul de Control al ministerului, au fost descoperite mai multe situaţii, care ar trebui analizate în detaliu, şi că trei rapoarte au fost trimise la DNA.

Pecheziţii domiciliare în acest sens au fost făcute în nouă locaţii, situate în Bucureşti şi judeţele Hunedoara şi Maramureş.

Conform procurorilor, faptele au fost comise în perioada 2011 - 2014, iar aceştia au ridicat de la sediul Complexului de la Petroşani trei cutii pline cu documente şi alte două serviete cu acte de la sediul Finanţelor Publice din Deva.

Problemele de la Complexul Energetic Hunedoare, semnalate de reporterii de la ROMÂNIA FURATĂ

Procurorii investighează importul a 400.000 de tone de cărbune din Ferederaţia Rusă, prin companii din Ungaria şi Elveţia. Reporterii Digi24 au aflat că în afacere sunt implicate firmele omului de afaceri Gruia Stoica.

În noiembrie 2011, Complexul Energetic Hunedoara publică un anunţ pentru import de cărbune. Nu organizează licitaţie. Negociază direct cu traderul internațional de produse energetice - Societatea Vitol din Elveţia.

Primul lot, de 63.000 de tone de cărbune, este cumpărat cu 99,2 euro/tonă. Apoi, mai sunt încheiate cinci acte adiţionale pentru încă 157.000 tone de cărbune.

Tiberiu Borca, era membru PDL și era în conducea Electorcentrale Deva la momentul semnării contractului.

„Toate achiziţiile din perioada respectivă s-au făcut cu acordul Consiliului de Administraţie şi prin respectarea legislaţiei în vigoare. A fost achiziţionat cărbune sub preţul CNH-ului, în condiţiile în care CNH-ul nu a putut să asigure cantitatea de cărbune pentru onorarea contractelor”, a declarat Tiberiu Borca.

La trei ani de la încheierea contractului, ANAF susține ca Electrocentrale Deva a plătit pentru cărbunele importat cu 20 de euro/tonă mai mult decât pentru cărbunele din Valea Jiului. Întreaga afacere a scos din conturile Complexului Energetic Hunedoara peste 22 de milioane euro.

La jumătatea anului 2012, compania de stat încheie un nou contract cu Vitol. Alte 200.000 tone de cărbune sunt cumpărate prin negociere directă. De aceasta dată, Electrocentrale Deva nu mai publică niciun anunţ internaţional. Director general este Costel Alic, membru PSD și fost prefect de Hunedoara.

La mine a fost sub preţul Văii Jiului. Cu aprobare de la toată lumea, absolut. (Reporter: ANAF spune altceva.) Vorbiţi cu cei de la complex şi ei vă dau datele că noi am achiziţionat cărbune, cel mai ieftin cărbune care s-a adus vreodată în România. Deci îi sub preţul Văii Jiului”, a declarat Costel Alic.

Valoarea contractului se ridică la 18 milioane euro plus TVA. Fiscul din România spune că Electrocentrale Deva a plătit pe fiecare tonă cu 1,8 euro mai mult decât pentru cărbunele românesc.

În total, din înțelegerile cu elvețienii, Electrocentrale Deva importă, pe o perioadă de doi ani, 420.000 de tone de cărbune din Rusia, Ucraina şi SUA, prin portul Constanța, pentru care plăteşte 40 de milioane de euro. Pe 23 august 2011, compania Hardington LLC din Washington trimite Electrocentrale Deva o ofertă pentru vânzarea a 20.000 de tone de cărbune din Rezerva de Stat a Ungariei. Preţul este de 80 euro pe tonă. Trei zile mai târziu, compania românească refuză oferta, pentru că preţul era prea mare. În aceeaşi zi, Hardington LLC cere cu 15 euro mai puțin. Afacerea se perfectează. La registrul comerţului american, firma nu există.

„Nu găsesc nimic în baza de date despre această companie”, spune o angajată de la registrul comerțului.

Tot la finalul lui 2011, o altă companie maghiară, GR Carbon KFT, câștiga un contract pentru livrarea a 20.000 tone de cărbune. În ianuarie 2012, compania cedează contractul către Train Hungary KFT. Peste o lună, Electrocentrale Deva semnează un act adițional, pentru o cantitate suplimentară, de 8.950 tone de cărbune. Costul total este de 2 milioane euro.

„Am fost contactaţi de GR-Carbon şi în calitate de transportator feroviar ni s-a subontractat acest contract de furnizare. De menţionat este faptul că Train Hungary este mandatată de statul maghiar în comerţ cu produse energetice”, a declarat Graţian Călin, director Train Hungary KFT.

ANAF spune că, din schimbul de informații cu Fiscul maghiar, nu au fost identificate documentele de subcontractare. Asta înseamnă că există suspiciunea că huila din Ungaria nu a ajuns în România.

Inspectorii fiscali spun că, în total, Train Hungary KFT ar fi livrat la Deva 55.950 de tone de cărbune, pentru care a încasat 3,9 milioane de euro. Și în acest caz, inspectorii ANAF au constatat că intermediarul afacerii a fost Victor Daniel Benga.

„Nu îl cunosc personal pe domnul Benga. A fost mandatat de către Train Hungary ca să reprezinte societatea la semnarea contractului, respectiv pentru urmărirea activităţii de transportator feroviar, la descărcarea mărfurilor la Deva”, a spus Graţian Călin, director Train Hungary KFT.

Potrivit Registrului Comerţului din Ungaria, Train Hungary KFT este deţinută în calitate de acţionar majoritar de compania românească Grampet.

Corporatia îi aparține omului de afaceri Gruia Stoica. Directorul Train Hungary KFT este Călin Graţian, vicepreședinte al Grampet.

Principalul beneficiar al afacerii, patronul grupului Grampet, acţionar în firmele maghiare, omul de afaceri Gruia Stoica, a fost condamnat în martie la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar instrumentat de DNA. El a fost acuzat de către procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportul cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa și firma acestuia, GFR. Contractul era în valoare de peste 100 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri